Hírek

2015.11.10. 19:36

Szakképzett munkaerő, de honnan?

Székesfehérvár – A munkaerőhiány égető probléma, de lehetséges rá megoldás – tűnt ki a Pannon Gazdasági Kollégium keddi konferenciáján.

B. Kiss László

„Szakképzett munkaerő, de honnan?” Ezzel a címmel rendeztek konferenciát kedden a Pannon Lapok Társasága által a tavasszal életrehívott Pannon gazdasági Kollégium – a megoldások fóruma – keretében. Az előadók nem csak a diagnózist állították fel, de több konkrét javaslattal is előrukkoltak. A konferencia résztevőit Elekes András, a Fejér Megyei Hírlap lapigazgatója köszöntötte, megnyitót pedig Kázmér Judit, a PLT stratégiai ügyvezető igazgatója, Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Cser-Palkovics András, Fehérvár polgármester mondott. A nagyon célirányos tanácskozásnak a Városháza díszterme adott helyet.

A konferencia első, a kérdést globális megközelítésben vizsgáló előadását Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója tartotta. A helyzetet saját cége példájával érzékeltette: a Videoton tavaly és idén is egyaránt 16 százalékkal növelte árbevételét. De amíg ez tavaly mintegy 700 fős létszámgyarapodással járt Fehérváron, addig az idén nem tudtak kétszáznál több új dolgozót fölvenni – őket is Kaposváron... Sinkó Ottó eladásának mottója is úgy szólt: „Volna mit, ha volna kivel!”A GDP-t a hátán vivő feldolgozóipar teljesítménye növelhető lenne, a kereslet adott, költségszintünk versenyképes. Annak. hogy nincs elég munkaerő, alapvetően két oka van: egyrészt, felerősödött hazánkban a népességfogyás, másrészt pedig felgyorsult a kivándorlás – mondta el többek között a vezérigazgató rendkívül tanulságos előadásában. Sinkó Ottó szerint a rendelkezésre álló munkaerő számszerű növelése lehetetlen, ezért a meglévőt kell hatékonyan kihasználni. Ennek érdekében javasolta annak a feltételrendszernek az újragondolását, amely alapján az uniós pénzeket elosztják. A vezérigazgató szerint – mások mellett – a kedvező kamatkörnyezetet kihasználva szorgalmazni kellene például munkásszállások építését, lakásprogram indítását, és a közmunkások egy részét is a versenyszféra felé kellene terelni.

Cser-Palkovics András előadást is tartott a Pannon Gazdasági Kollégium konferenciáján. A polgármester elmondta: Fehérvár nagy előnye, hogy gazdasága heterogén és nincs kiszolgáltatva egy-két cégnek. Hazánk néhány gazdasági centruma nincs a helyén kezelve, és ez kormányoktól függetlenül így van – vélekedett a városvezető, aki szerint a munkaerőkérdés megoldásában is kulcsszerep jut annak, hogy a város milyen életminőséget tud nyújtani az itt élőknek. Cser-Palkovics András közös lobbizásra hívta fel a helyi cégeket annak érdekében, hogy változzon meg az állami elvonás szerinte igazságtalan logikája, aminek következtében Fehérvár évi kétmilliárd forinttól esik el. Ez az összeg, ha helyben maradna, a továbbfejlődést szolgálhatná. Fedezetet nyújthatna arra, hogy a város százmilliókkal támogatja az állami felsőoktatást, és telne belőle egyéb, a munkaerőmegtartást célzó programokra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!