Hírek

2016.02.08. 17:44

Szélsőjobboldali megemlékezés: két eljárást is indított a rendőrség

A rendőrség két büntetőeljárást is indított a Fehérváron tartott, szombati, szélsőjobboldali megemlékezéssel kapcsolatban.

B. Kiss László

A feol.hu elsőként számolt be arról, hogy a szombaton, Fehérváron, szélsőjobboldali szervezetek által tartott megemlékezésen az egyik szónok a Waffen SS-t és Szálasit éltette. Mindaz, ami a a budavári kitörés évfordulója alkalmával tartott koszorúzáson történt, nagy felháborodást váltott ki. Több párt már a hétvégén jelezte: a történtek miatt feljelentést tesz, illetve jogi eljárást kezdeményez a náci rendszerek bűneinek tagadása, s tiltott önkényuralmi jelképek viselése miatt. Az Együtt székesfehérvári alapszervezete hétfő reggel juttatta el szerkesztőségünkbe közleményét, melyben – idézem – „felkérjük a civil szervezetek felügyeletét ellátó ügyészséget, hogy az ilyen rendezvényeket szervező, úgynevezett civil szervezetekkel szemben kezdeményezze a bíróságon feloszlatásukat, valamint – a sajtójelentések alapján – hivatalból indítson vizsgálatot ismeretlen tettesekkel szemben a történtek miatt”.

Lapunk az üggyel kapcsolatban megkereste a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahonnan a következő választ kaptuk. „A megemlékezés kapcsán a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság két büntetőeljárást indított. A február 6-án megtartott, az 1989. évi III. törvény hatálya alá tartozó és előzetesen bejelentett rendezvényen történtek kapcsán a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást rendelt el ismeretlen személyek ellen a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntettének, valamint önkényuralmi jelkép használata vétségének gyanúja miatt.” Megkerestük a Fejér Megyei Főügyészséget is. Jászberényiné dr. Király Teodóra sajtószóvivő válasza szerint, az ügyészségre a rendezvénnyel összefüggésben megkeresés, beadvány, feljelentés nem érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!