Hírek

2015.07.05. 09:54

814 ezer forintos vízdíjról kapott számlát olvasónk

Moha - Hidegzuhanyként érte olvasónkat, amikor 814 ezer forintos vízdíjról kapott számlát a zárkerti fogyasztás után.

B. Kiss László

Piller Józsefnek Mohán, az Ifjúság utca 722 hrsz. alatt van egy zártkerti ingatlana. Bár oda van bejelentve, életvitelszerűen nem lakik ott. Locsolni a csapról nem locsol, mert van saját kútja erre a célra.

Olvasónkat stílusosan szólva hidegzuhanyként érte, amikor 814 ezer 302 forint vízdíjról kapott számlát a DRV-től. Ez csaknem 3200 köbméter víz elfogyasztásának felel meg.

A számla befizetésének április 29. volt a határideje. Olvasónk a számla ügyében személyesen járt Siófokon, a DRV központjában, amint azt elmondta.

14 ezer 790 forint bevizsgálási díj ellenében április 30-án leszerelték, leplombálták s elvitték a vízmérő órát, amely az ingatlan fogyasztását méri. A vízóra aknája egyébként Piller József elmondása szerint a telekhatáron kívül, az utcán található.

Olvasónk szerint csőtörésnek nem volt nyoma, nem volt fölázva a talaj, nem volt bokáig érő sár, aminek pedig ilyen óriási mennyiségű víz elfolyása esetén lennie kellett volna, és az órában a kerék sem forgott, amerly pedig minimális fogyasztásnál is mozgásba jön. Piller Józsefnek - mondani sem kell - azóta sincs egy nyugodt egy éjszakája, pláne, hogy állítása szerint egy héttel ezelőttig április 30. óta semmiféle értesítést, levelet nem kapott a DRV-től. Pedig roppant kíváncsi: mi okozhatta azt, hogy az óra ilyen bődületes mennyiségű fogyasztást mért?

Kíváncsiságában mi lapunk is osztozik, ezért az eset kapcsán levélben kerestük meg a szolgáltatót, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt-t. A levélben nem csak arra kérdeztünk rá, hogy mi okozhatta, hogy ilyen hihetetlenül nagy mennyiséget mért az óra, de azt is tudakoltuk: milyen gyakorisággal fordul elő ilyen? Mekkora esélye van annak, hogy mással is megessen hasonló, a lázálmot idéző eset? Megkérdeztük továbbá, hogy nem tűnt-e fel a számla kiállításkor, hogy valószerűtlenül nagy mennyiségről, hocsillagászati összegről van szó egy zártkerti ingatlan esetében? És persze érdeklődtünk a beígért bevizsgálás felől is.

Néhány napon belül megérkezett a DRV nevében írt válasz Gyarmati Judit, a cég kommunikációs referensének aláírásval.

A DRV a mérőállás alapján, az érvényben lévő szabályzóknak megfelelően állította ki az elszámoló számlát szögezi le a szolgáltató válaszlevele. A társaság a nagy fogyasztást tapasztalva helyszíni kivizsgálást végzett, melynek során - a felhasználó nyilatkozatával megerősítve - megállapításra került, hogy meghibásodás a házi ivóvízhálózaton sem az ellenőrzés időpontjában, sem a közelmúltban nem volt. A rendelkezésre álló adatok alapján elmondható, hogy a felhasználó a megelőző két és fél évben becsült mérőálláson alapuló elszámoló számlát kapott, mivel a vízmérő leolvasása nem volt biztosított a társaság számára. Nem kizárható, hogy az elmúlt két és fél év halmozódott fel a kiszámlázott vízmennyiség - áll a levélben. Ezenkívül lehetséges, hogy nem hiteles a mérés, a mérő esetleg meghibásodott - teszi hozzá a kommunikációs referens.

A DRV a felhasználó számára július 8-án, az előírásoknak megfelelően biztosítja a hiteles vízmérő rendkívüli hitelességi vizsgálatát. A vizsgálatot - a szakértő által kijelölt időpontban - független szakértő végzi, igény szerint a felhasználó jelenlétében. A vizsgálat során kiszerelt, és lezárt dobozban tárolt vízmérőt egyedileg, hitelesítő mérőpadon ellenőrzik, a hitelesítési eljárások szerint - tudtuk meg.

Amennyiben a felülvizsgálat során igazolható, hogy a vízmérő nem megfelelő, a társaság a korábbi átlagfogyasztást veszi a számlázás alapjának, és a felhasználó részére visszafizetésre kerül a mérő vizsgálatának befizetett díja. Ha mérő hitelessége bizonyítást nyer, a kiszámlázott összeget a társaság kintlévőségnek tekinti. Ilyen esetben részletfizetési vagy méltányossági kérelmet lehet benyújtani.

A DRV szolgáltatási területén nagy számban nem jellemzőek az ilyen jellegű problémák, de nyilvánvaló, hogy egy ügy is nagyon sok gondot okozhat az érintettnek, a szolgáltatónak pedig jelentős többletfeladattal jár. A hasonló esetek megelőzése érdekében a társaság továbbra is kéri felhasználóit, hogy esedékes leolvasások idején tegyék lehetővé ingatlanaikon a leolvasást végző szakemberek bejutását, ellenőrizzék rendszeresen a felhasználási hely házi ivóvízrendszerét, a fogyasztási és a kiszámlázott adatokat. A társaság minden számláján közzéteszi, hogy mikor tervezi a vízmérő leolvasását, és a leolvasást követő elszámoló számlában az is olvasható, hogy az elszámolás a ténylegesen leolvasott vagy - ha a leolvasás akadályozva volt - becsült mérőállás alapján készült-e.

Az akna karbantartásával, a vízmérő rendszeres ellenőrzésével az esetleges probléma már a kezdetekkor észlelhető és megszüntethető. Fokozottan igaz mindez a nem állandóan lakott és szabadon bejárható (nem zárható) ingatlanok esetében - imigyen zárul a DRV, a lapunk Fejér Megyei Hírlap megkeresésére adott válasza.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!