Hírek

2017.05.10. 18:25

Százmilliós hiány, növekvő forgalom - Hibázott a működtető?

Aba - A járóbeteg-ellátónak 131 millió forintos tartozása halmozódott fel, pedig csak idén februárban nyitottak - érkezett a bejelentés a Hírlaphoz. Az intézményvezető cáfolja az értesüléseket.

V. Varga József

Az abai járóbeteg-ellátó működésével kapcsolatosan már a 2017. februári megnyitást megelőzően 131 millió forint tartozás halmozódott fel - erről érkezett szerdán olvasónktól bejelentés a Fejér Megyei Hírlaphoz. Az adóhatóság már januárban - még a nyitást megelőzően - végrehajtást indított. Olvasónk tudni véli: a dolgozók se a februári, se a márciusi, se az áprilisi fizetésüket nem kapták meg. A vádak kemények.

A válaszokat illetően Kőszegi Ferenchez, a Sárvíz kistérségi járóbeteg-szakellátó intézmény vezetőjéhez fordultunk. A 131 millió forintos tartozás a 2010-es időszak elszámolásából adódik, s a pályázat lezárásával kapcsolatos költség - mondta az intézményvezető. A tőke 90, a kamata 41 millió, kezdeményezték a tartozás átütemezését, a társaság részletfizetési haladékot kapott.

A dolgozói fizetésekről a bejelentő információi tévesek - húzta alá Kőszegi. A márciusi béreket valóban kicsit késve tudták utalni, de az áprilisi juttatást pontosan kifizették. Az intézményvezető kijelentette: nincs kifizetetlen bérük.

A kistérségi járóbeteg-szakellátó sokáig üresen állt - a költségek "ketyegtek"
Fotó: FMH-archív

A kistérségi betegellátó intézménytől két nővér távozott a szóban forgó időszakban, és egy jött. A szakrendelések gond nélkül folynak, nincs fennakadás a betegellátásban. Sőt, a szakellátóra a növekvő betegforgalom a jellemző
- tette hozzá Kőszegi Ferenc.

Az áprilisi rendkívüli testületi ülésen a grémium egyhangúan megszavazta, hogy a járóbeteg-szakellátó bérköltségeinek átmeneti finanszírozására 2,5 millió forintot utal át a nonprofit társaság számlájára.

A képviselők kérték, hogy a társaság vezetése a következő testületi ülésre készítsen beszámolót az intézmény működéséről.

A képviselő-testület március végi ülésén Kossa Lajos polgármester ellen fegyelmi eljárást indított. A kijelölt 3 tagú fegyelmi bizottság elkészítette a jelentését, amelyet május 3-án megküldött a testületnek. Ezzel egy időben a bizottság elnöke, Mikula Lajos önkormányzati képviselő a törvényi rendelkezéseknek megfelelően, május 11-ére, azaz a mai napra, 16.30 órára összehívta a képviselő-testület ülését a jelentés megtárgyalására.

A fegyelmi ügy vizsgálata során a fegyelmi bizottságnak olyan információk jutottak a tudomására, amelyek felvetik az okirathamisítás és hűtlen kezelés bűncselekmények elkövetésének gyanúját. Emiatt a bizottság a jelentését és a vizsgálat során keletkezett mintegy 300 oldalnyi dokumentációt további intézkedésre megküldte a Székesfehérvári Rendőrkapitányságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!