Hírek

2016.12.08. 21:10

Százszor is önzetlenül - A véradókat, véradásszervezőket köszöntötték

Székesfehérvár - Az önkéntes véradókat és a véradásszervezőket köszöntötték csütörtökön a magyar véradók napja alkalmából.

Hajnal Csilla

Adj vért, és ments meg három életet! - idézte a sokat hallott jelmondatot a csütörtöki ünnepségen Fábián Károly, a Vöröskereszt megyei elnöke, aki beszédében hangsúlyozta: az önkéntes véradók a legtöbbet, vérüket adják ismeretleneknek. Önként, ingyen segítenek , hogy mások meggyógyulhassanak, hogy egészségesen élhessenek. Ezért újra meg újra köszönet, elismerés jár, amit ezen a napon egy jelképes ajándékkal fejez ki a Magyar Vöröskereszt. Köszönet jár a véradásokat szervezőknek is, akik időt, fáradtságot nem kímélve teremtik meg az alkalmakat a településeken, a legkülönbözőbb helyeken a vérellátás biztosításához.

A Magyar Király Hotelben rendezett ünnepen megtelt a terem olyanokkal, akik eddigi életük során már legalább ötvenszer adtak vért. Sokan adnak vért rendszeresen - ahogy azt Nemes Nagy Zsuzsanna, az Országos Vérellátó Szolgálat igazgatója kiemelte: a teljes magyar vérkészlet tőlük származik. Legyenek erre büszkék, mi pedig köszönjük az önzetlenségüket - mondta.

Hetvennél több véradót köszöntöttek tegnap, fiatalabbakat és idősebbeket, olyanokat is, akiknél családi hagyomány a véradás. Az Erdélyi házaspár például 53-53 alkalommal adta már a vérét másokért. A karját a legtöbbször nyújtó önkéntes Horváth József volt, ő 226-szoros véradó. Az igen magas szám úgy jön ki - derült ki tegnap, hogy Horváth úr, több társával egyetemben, vérplazmát adott, ezt pedig többszörös szorzóval mérik. A plazmából olyan gyógyszereket tudnak előállítani, melyeket mesterséges úton nem lehetne. Ezek a gyógyszerek a komoly betegségekben szenvedő emberek kezeléséhez nélkülözhetetlenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!