Hírek

2017.08.16. 17:00

Igazi vitaminbomba - Az áfonya C-vitaminban, folsavban és kalciumban gazdag gyümölcs

SZÉKESFEHÉRVÁR - Az áfonya szezonja most érkezett el, a gyümölcs, amely a fehérvári termelői piacon is megjelent, augusztusban és szeptemberben a legzamatosabb Kóródi Kálmánné Éva árus szerint.

Laci Patrícia

A termelői piacon továbbra is a nyári gyümölcsök és zöldségek aratnak, mint például a görögdinnye, a kukorica, a sárgabarack vagy éppen a nektarin. Kóródi Kálmánné Éva árus portékái között felfedeztük az áfonyát is.

- Augusztus, illetve szeptember az áfonya szezonja. A szép, sötétkék darabokat kell kiválasztani. Az áfonya az egyik olyan gyümölcs, amely a legtöbb ideig bírja a hűtőben való tárolást, illetve a fagyasztott tárolást is jól tűri - magyarázta az árus, aki szerint ha télire eltesszük a gyümölcsöt a fagyasztóba, felengedés után azonnal felhasználhatjuk joghurtokba vagy akár gyümölcstortákba is. Éva például ha tortába teszi, akkor szedert és málnát is rak mellé.

Kóródi Kálmánné Éva szerint a kék áfonya szezonja szeptember végéig tart
Fotó: Laci Patrícia

Az áfonya egyébként nagyon egészséges: magas az antioxidáns tartalma, rostban, folsavban, C-vitaminban és kalciumban is gazdag. Nem is csoda, hogy sok országban nagy népszerűségnek örvend, például Svédországban. Az árus szerint most már hazánkban is kezd slágertermékké válni az áfonya.

- Azt vettem észre, hogy egyre többen keresik az áfonyát. Elsősorban nyersen szeretik fogyasztani kellemes íze miatt, de vannak, akik télire is eltesznek belőle - osztotta meg velünk tapasztalatait Éva, sőt, még a saját receptjét is elmesélte:

- Én személy szerint lekvárt csinálok belőle. Karácsonykor az a szokás nálunk, hogy egy kis lábasba felmelegítem a lekvárt, hozzáöntök vörösbort, hozzáadok pici fahéjat és mézet, a hozzávalókat összeforralom, s kész is van az áfonyaöntet, amely sültek mellé nagyon finom, a család is szereti.

Az áfonyát néhány hónapos gyermekeknek még nem ajánlja az árus, mert vannak benne magok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!