Hírek

2017.03.29. 11:22

Negyed évszázada küzdenek a fehérvári állatvédelemért - Berci kutyával indult minden

Negyed évszázada alakult a Herosz fehérvári állatotthona. A jeles jubileum kapcsán emlékeznek mindenre, ami szép, és töretlenül hisznek abban, hogy az emberi gonoszság és hanyagság szemléletformálással csökkenthető.

S. Töttő Rita

Berci kutya volt talán az első Krepsz Gyöngyi életében, aki a Herosz Takarodó úti menhelyére kerülve megérintette a zoológusból lett menhelyvezető lelkét. Gyöngyinek nem szabad kivételeznie a hozzájuk kerülő állatok egyikével sem, ami, tekintve az elmúlt hosszú éveket, több ezer állatot jelent. Az állatotthon idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, ebből az alkalomból kértem, hogy emlékezzen vissza egyik legkedvesebb mentettjére a menhelyet 1995 óta vezető Gyöngyi. Berci kutya végül két évig élt a sertéstelepből lett menhely kennelsorán, majd pedig végre otthonra lelt. Gyöngyi azóta is jó szívvel emlékszik vissza rá.

Az elmúlt negyed évszázad példátlan fejlődést és változást jelentett, nem csak a Herman Ottó  Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület és annak Fejér megyei szervezetének életében, de az ország állatvédelme szempontjából is. A Herosz, amely világéletében támogatásokból tartotta fenn magát, ezért vagy ennek ellenére nem csak megmaradni, de fejlődni is tudott. Erről Berey Attila, az egyesület országos elnöke mesélt: felépült egy új, 36 férőhelyes karantén, a macskaház, az antiszociális kutyák számára alkalmas egyedi férőhelyek sora, a kutya és macska kölyökház, a macska karantén, majd végül a nagy szociális épület, amely iroda, konyha, étkező, előadóterem és szociális blokkok kialakítását tette lehetővé. Német állatvédők támogatásával egy komplett, konténerekből átalakított állategészségügyi egység létesült vizsgálóval és műtővel. De közben gondoskodtak a szemléletformálásról, programjaikkal eljutottak a város állatbarát lakóinak szívéhez s ma már biztos pont az életükben az évek óta visszatérő, szervező, segítő önkéntesek is.  Székesfehérvár önkormányzata szintén állandó támogatója a telepnek, amely 1992-es létrejöttében is nagy szerepet vállalt Balsay István akkori polgármester.

Krepsz Gyöngyi önkénteseivel, kollégáival és a lakókkal Fotó: Igari Balázs

Mesélnivaló tehát van bőven, hiszen a fehérvári állatotthon a Herosz országos büszkesége is egyben. Berci kutya és sok ezer társa, kutyák, macskák, rágcsálók, tollasok, hüllők és még ki tudja milyen fajok hontalan példányai kaptak új esélyt náluk – egyrészt az életre, másrészt pedig arra, hogy ismét bízzanak az emberben.

A Herosz áprilistól decemberig szervezi jubileumi programjait. Íme:

- Április 17. Nyuszi simogató – Az élő állat nem ajándéktárgy! – felhívás jegyében. Helyszín az állatotthon.

–  Május 20. Születésnapi adománygyűjtés – sok vendéggel, meglepetéssel, színes programokkal felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Helyszín a Belváros.

–  Június 18. Nyílt Nap – sétával, simogatással, bemutatókkal, beszélgetésekkel a felelős állattartás jegyében. Helyszín az állatotthon.

–  Július 08. Piknik a kedvencekkel – önfeledt szórakozás a saját és a menhelyi állatokkal, korábban már örökbeadott védencekkel. Helyszín a Palotavárosi tavak melletti terület.

–  Július 30. Pancsolás a kutyákkal, játék a cicákkal. A nyári lazulás az állatoknak is jár. Helyszín az állatotthon.

– Augusztus 16. Séta a hontalan állatokért a figyelem felkeltés jegyében. Helyszín a Belváros.

– Szeptember 16. Családi nap a felelős állattartás jegyében. Helyszín a Fehér Palota Üzletközpont parkolója.

– Október 07. Fehérvár fényei – program az állatok világnapja tiszteletére előadásokkal, kiállítással, fáklyás felvonulással. Helyszín a Museum Café és a Belváros.

– November 17. Szavalóverseny – Ismerd meg az állatokat a magyar és a világirodalom legjobbjai által. Helyszín a Gárdonyi Géza Művelődési Ház.

–  December 08. Állatok karácsonya – gondoljunk azokra, akik nem tudnak önmagukért kiállni. Helyszín az állatotthon.

Az év folyamán:

– Rajzverseny gyerekeknek

– Díjátadó az állatok világnapján

– Novellaíró pályázat általános iskolások részére, díjátadó az állatok világnapján.

– Alkotó pályázat kreatív felnőttek részére: kutyakeksz illetve macskajáték készítés. Díjátadó a Nyílt Napon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!