Hírek

2017.08.08. 08:58

A gyerekeket a fogyatékkal élő társaik elfogadására sarkallja fehérvári program

SZÉKESFEHÉRVÁR A Bregyóban táborozó gyerekek számára mutatták be először a Székesfehérvári Érzékenyítő Program részeként elkészült négy kisfilmet, amelynek hősei valamilyen fogyatékkal élő gyerekek.

Majer Tamás

A filmeket az ősszel kezdődő tanév során, érzékenyítő foglalkozások gondolatébresztőjeként elviszik majd a város iskoláiba is. Lengyel Zsófia és Molnár Tamás civil és ifjúsági tanácsnok felvezetésével, gyerekközönség előtt tartották meg a filmek premiervetítését.

Lengyel Zsófia az Alba Triatlon SE válogatott parasportolója elmondta, céljuk első körben itt helyben, Székesfehérváron érzékenyíteni a gyerekeket, a fiatalokat.

A Bregyóban táborozó gyerkőcök láthatták először a négy érzékenyítő kisfilmet. A vetítést beszélgetés, plakátrajzolás és közös csörgőlabdázás követte
Fotó: Koppán Viktor

– Szeretnénk megmutatni nekik, hogyan tudnak együtt élni fogyatékossággal élő társaikkal. A kisfilmeket megnézve megismerhetik, hogyan is élnek ők, megtapasztalhatják, hogy ugyanolyan dolgokat esznek, ugyanazt játsszák, s ugyanazok a hobbijaik, csak esetleg egy kicsit másképpen csinálják ezeket, mint ők – mondta el a sportoló, aki maga is látássérült. Az önkormányzatnál dolgozva szívügyének tekinti a többségi társadalom érzékenyítését.

Lengyel Zsófia másfél éve igazolt Fehérvárra, az Alba Triatlon SE-hez
Fotó: Koppán Viktor

A film hősei közül Levi látássérült, a Braille-írást használva az „ujjával olvas", falja a hangoskönyveket, s nagy spíler a csörgőlabdázásban. Előd hallássérült, jelnyelvvel kommunikál és szájról is olvas. Bár nem szereti, mégis jár logopédushoz, aki segíti, hogy mind jobban formálja a szavakat. Boti mozgáskorlátozott, beszélni egy speciális számítógép segítségével tud, amelyet a szemével irányít. Imád legózni, ezt ép társaival is könnyedén tudja együtt játszani.

Dorka (balra) ősszel kezdi gyógypedagógiai tanulmányait az ELTE-n
Fotó: Koppán Viktor

A program részeként a gyerkőcök megismerhették Darkó Dorkát és vakvezető kutyáját. Nelson előreláthatólag 4-6 évig lesz szolgálatban Dorka mellett, ennyi ideig lesz ugyanis képes ellátni speciális feladatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!