Hírek

2017.03.23. 21:35

Székesfehérváron járt csütörtökön Gyurcsány Ferenc

Székesfehérvár - Országjárása során tegnap Fehérváron járt a DK elnöke. Gyurcsány Ferenc fórumot tartott a Hotel Magyar Királyban.

Zsigó Ferenc

A szálloda bálterme zsúfolásig megtelt, mintegy kétszázan voltak kíváncsiak az ellenzéki politikusra. A párt városi elnöke, Földi Judit köszöntője után Gyurcsány Ferenc első mondata így hangzott: Szeretném elhitetni önökkel és az itt nem lévőkkel is, hogy ez az ország az önök országa.

- Megrögzött európai vagyok, magyarként, de nem azért, mert Brüsszelből fizetnek - tette hozzá a politikus, akivel interjút készítettünk.

- Az önök pártja nevében hordozza az összefogást, az integrációt, ugyanakkor többen mondják, Gyurcsány Ferenc megosztó személyiség. Feloldható ez az ellentmondás?

- A DK-nak ma nagyjából félmillió támogatója van, a tagjainak többsége soha nem volt párttag. Kétségtelen ugyanakkor, hogy vannak köztünk volt kisgazdák, liberálisok, MDF-esek. Keressük azt, hogyan lehet a különböző színű demokratákat együvé szervezni, erről szól a mi politikánk. Viták persze vannak, de remélem, eljutunk odáig, hogy minden választókerületben, az egyéni körzetekben egy demokratikus jelölt lesz, a többi visszalép az ő javára.

Gyurcsány Ferenc mintegy kétszáz ember előtt beszélt tegnap Fotó: Molnár Artúr

- Bő egy évvel a választás előtt nem korai a kampány?

- Én minden tavasszal és minden ősszel végigjárom az országot valamilyen koncepció alapján. A kampány első fele ősszel lesz, a véghajrá pedig januártól. Attól látszik izgalmasabbnak a helyzet, hogy vita van most a mi oldalunkon, a kormány pedig folyamatosan kampányol.

- Mik a DK fő hívószavai?

-Alapvetően négy dolgot tartunk fontosnak: Aki dolgozik, annak legyen tisztességes bére, aki ledolgozott egy életet, annak legyen tisztességes nyugdíja, aki beteg, az gyógyulhasson, és aki tanulni akar, az tanulhasson.

- Visszatérve az első témára, lesz együttműködés az MSZP-vel?

- Szerintük az együttműködésnek az a módja, hogy mindenki hozzájuk csatlakozik. Ezt viszont nem együttműködésnek hívják, hanem hódításnak.

- Létezik-e a kompromisszumnak az a foka, hogy Gyurcsány Ferenc félreáll?

- Én egyetlen esetben állok félre, ha ezt a DK mondja. Nekem ez a fontos. Hogy más mit mond, az mellékes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!