Hírek

2017.08.03. 15:35

Királyi másfél hét várható - A koronázóváros legfontosabb ünnepe augusztus 11-én kezdődik

SZÉKESFEHÉRVÁR Az idén is gazdag a kínálat. Számos látványosságot tartogat augusztus 11-től 20-ig a Királyi Napok, amelyről beharangozó tájékoztatót tartottak tegnap a Nemzeti Emlékhelyen.

Szabó Zoltán

Az emlékhelyen egyébként már épül a szabadtéri színpad a Koronázási Szertartásjáték és a Musica Sacra előadásaihoz. Cser-Palkovics András polgármester a helyszínen elmondta: a Szent István ünnepe köré szervezett Székesfehérvári Királyi Napok a koronázóváros legjelentősebb ünnepe. Igazi kikapcsolódást kínál, ezzel együtt komoly értékeket is közvetít. A polgármester mindenkit arra kért, hogy készítsenek minél több saját fotót a Székesfehérvári Királyi Napok eseményein, és töltsék fel azokat a közösségi médiafelületekre #kiralyinapok2017 megjelöléssel. A feltöltött képek közül háromtagú zsűri választja ki a legjobb három alkotást.

Az ünnepélyes megnyitó augusztus 11-én, pénteken, 20.30 órakor kezdődik a Városház téren, látványos műsorral, amelyben közreműködik Blaskó Péter, a Hermann László Kamarazenekar és a Szent Efrém Férfikar, Szirtes Edina Mókus, Cserta Balázs, Bágyi Balázs és a dobosok, valamint a Királyi Napok jelképeinek számító óriásbábok. A díszvendég Papp László, Debrecen polgármestere lesz.

A megnyitó után, 21 órától a Fény utcán III. Béla életének történései követhetők nyomon a Belváros házainak falára vetített képeken. A jubileumi, ötödik Koronázási Szertartásjátéknak ugyanis az Árpád-ház egyik legjelentősebb uralkodója a főszereplője. Az előadást Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója rendezi, a címszerepben Hirtling Istvánt láthatja a közönség. A színpad az eddigi évek látványához képest jelentősen megújult, a III. Bélát ért bizánci hatásra utalva, és a színészek, táncosok, zenészek mellett ebben az évben cirkuszművészek is fellépnek majd augusztus 18-án és 19-én. (Az esőnap augusztus 21-e). A rendező lapunknak elmondta, hogy a próbák augusztus 7-én este kezdődnek.

Cser-Palkovics András polgármester, Drahos Béla karmester, Majoros Andor, a néptánctalálkozó fesztiváligazgatója, Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője és Juhász Zsófia, a programszervező kft. ügyvezetője
Fotó: Igari Balázs

A Nemzeti Emlékhelyen felépített hatalmas színpad lesz a helyszíne a Musica Sacra koncertjének is, a komolyzenét kedvelők Verdi gyönyörű Requiemjét hallhatják augusztus 12-én négy világsztár szólista, öt kórus és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában.
A rendezvénysorozat újdonsága a Népművészeti Fesztivál. A két nap alatt, augusztus 12-13-án az érdeklődők megismerkedhetnek a falusi élet hagyományaival. Mindkét napon részesei lehetnek egy igazi falusi lakodalomnak is: szombaton a Sárköz, vasárnap a Felvidék hagyományai állnak a középpontban. A fesztivál keretében az Alba Regia Néptáncegyüttes szombaton bemutatja a Mozdulatlan legendák című produkciójának több tételét a Belvárosban, vasárnap pedig gyermek néptáncgálát is láthatnak az érdeklődők.

Ebben az évben 22. alkalommal látogat Székesfehérvárra a világ: a Nemzetközi Néptáncfesztivál augusztus 13-17. között zajlik. A hagyományos esti fellépések a Zichy színpadon lesznek.

A Zichy színpadon lépnek fel a könnyűzenei koncertek sztárjai is: a Hooligans zenekar, Király Linda és Király Viktor Bebével, az LGT Szuperprodukció Solti Jánossal és Karácsony Jánossal, valamint a szvingest közreműködői: Fenyő Iván, Gájer Bálint, Koós Réka és a fehérvári tánckar.

Augusztus 17-én a Belváros több pontján is hallhatnak térzenét az arra járók az V. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál résztvevőinek köszönhetően. A Debrecen Helyőrségi Zenekar, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, a Szentendre Helyőrségi Zenekar és a Tata Helyőrségi Zenekar a nap végén a Városház téren ad közös koncertet.

Augusztus 18-20-a középkori hangulatban telik: a vásári forgatagban a Városház téren idén is felépül az utcarészlet, ahol a "lakók" mindennapi életébe pillanthatnak be az érdeklődők. Gólyalábasok, mutatványosok, bábosok, régizenészek szórakoztatják a nagyérdeműt a Belváros több pontján; a hagyományőrző csoportok pedig a Zichy ligetben és a Jávor Ottó téren vernek tanyát. A gyerekekre külön is gondoltak a szervezők: három helyszínen (Bartók Béla tér, Mátyás király emlékmű, Prohászka liget) játékos formában ismerkedhetnek meg Szent Istvánnal, Szent Lászlóval és III. Bélával: koronát készíthetnek, pajzsot festhetnek, és akár lovagi tornán is részt vehetnek.

Szent István napján, augusztus 20-án a Bazilikában Spányi Antal megyés püspök celebrálja az ünnepi szentmisét 10.30 órakor. Szent István szarkofágjánál énekes-zenés tiszteletadásra várják az ünneplőket 17 órára, és ugyanekkor indul a Koronás Parkból a Fehérvári királyok menete. A történelmi felvonulás a fehérvári önkormányzat díszközgyűlésének helyszínéig tart. A Szent István téren adják át a város kitüntetéseit, majd a Zichy színpadon Táncra, magyar! címmel ad műsort az Alba Regia és a Bekecs Táncegyüttes. A tűzijáték 21.30 órakor kezdődik a Palotavárosi tavaknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!