Hírek

2017.06.19. 10:39

Lezárva az Új Csóri körforgalom a Palotai útnál - nagy zsúfoltság várható a kisebb utakon (frissítve)

Székesfehérvár - A jól értesült autósok már hétfőn reggel tudhatták, hogy az Új Csóri úti körforgalomba nem fognak tudni becsatlakozni a Palotai útról, azt ugyanis lezárták. A kevésbé informáltak vagy későn kaptak észbe és fordulhattak vissza vagy szemfülesek voltak és észrevették az apró sárga elterelő táblákat. Két hónapnyi türelem szükségeltetik.

S. Töttő Rita

A szokottnál lazább volt a forgalom reggel 8 és 9 óra között hétfőn a Palotai úton, ezért viszonylag könnyedén észrevehető volt a Garzon ház előtti kereszteződésnél egy 7-est és 8-ast tartalmazó sárga tábla, amely jobbra mutatott. Körülbelül ugyanis ennyiből kell tudnia a kevésbé jól informált vagy WAZE alkalmazást nem használó autóvezetőnek, hogy ne menjen tovább, hanem kanyarodjon jobbra, ha az Új Csóri úti körforgalomba szeretne becsatlakozni.

 

Az önkormányzat által javasolt terelőutak

A Gaja-híd felújítása miatt ugyanis június 17-én lezárták a teljes szakaszt a körforgalom előtt, két hónapra. Várható volt, hogy emiatt a városba igyekvőknek és az onnan kijutni vágyóknak újra kell tervezniük az útjukat, amiben azonban a belvárosból kifelé menet csupán egy apró sárga tábla formájában kaptak segítséget hétfőn reggel a közlekedők. Az elkerülőre igyekvő autósok tömkelege azonban több helyen is feltorlódott a reggeli csúcsforgalomban, melynek köszönhetően a Szent Vendel és a Móri út kereszteződéséből kijutni gyakorlatilag alig lehetett. Köszönhetően annak, hogy az elsőbbséget élvező főútvonalon is a megszokottan sűrű, reggeli városi forgalom haladt. Így lesz ez most két hónapig. Ezeket az anomáliákat már hétvégén észlelte a feketehegyi önkormányzati képviselő, Szigli István, aki javaslatot tett, hogy akár egy ideiglenes körforgalommal könnyítsék meg a haladást az előbb említett kereszteződésben.

- A közlekedési irodától azonban azt a választ kaptam, hogy erre nincs lehetőség: A válaszban az áll, hogy „A körforgalom kialakításához szegélyeket kell bontani, oszlopokat kell áthelyezni, a gyalogos-átkelőhelyet is át kell helyezni, mivel itt nincs akkora terület, hogy egyszerű szűkítéssel kirakunk egy körforgalmat. Ha kisebb a méret, akkor egyenesen át lehet menni mindkét irányba, gyakorlatilag nem lenne értelme.” Vagyis gyakorlatilag a kereszteződés méretei nem felelnek meg a szabványban előírt körforgalom méreteknek – árulta el kérdésünkre a képviselő, ahogy azt is, hogy ő is rákérdezett a sárga kis táblákra, amelyek, mint kiderült, e helyzetben használatos szabványtáblák. Tehát érdemes felfrissítenünk a közúti tábla ismeretünket, ha ezt elfelejtettük volna. Bár megeshet, hogy egy nagyobb, körforgalom becsatlakozást lezáró tábla, mint amilyen az Új Csóri út felöl is található a körforgalom előtt, látványosabb, figyelemfelhívóbb és az olyan úr- és hölgvezetőknek is informatív elemekkel bír, akiknek megkoptak az ez irányú ismereteik. Az önkormányzati képviselőhöz egyébként záporoztak a megoldási javaslatok az ügyben: volt, aki ideiglenes jelzőlámpa rendszer kialakítását tartaná indokoltnak a Szent Vendel és a Móri út kereszteződésében, más pedig a rendőri jelenlétet. Ez utóbbira sor is került, miután a képviselő segítséget kért a rendőrségtől.  Információink szerint a későbbiekben lehet még számítani rendőri segítségre a neuralgikus szakaszokon.

Megkerestük kérdéseinkkel az önkormányzatot is, ahol első körben egy térképet kaptunk a javasolt terelő utakról, amelyeket most közre is adunk.

 

A Közlekedési Iroda javaslatai

A Közlekedési Iroda javaslatai

- A Palotai úti Gaja-híd lezárása miatt a Mátyás király körút – (Ányos Pál u.) Dózsa György út – Móri út – Szent Flórián körút, vagy Mészöly Géza u. – Móri út – Szent Flórián körút terelőutat használják.
- Nem javasolt útvonal a Szeder köz – Bregyó köz – Szent Vendel u. – Móri út – Szent Flórián körút és Mészöly Géza u. – Malom u. – Szent Vendel u. – Móri út – Szent Flórián körút útvonal, mert a Szent Vendel utcáról nehéz a balra kanyarodás a terelés miatt megnövekedett forgalmú Móri útra.

 

A közlekedési Iroda válasza a kis körforgalom kialakítására:

A körforgalom kialakításának, vagy bármilyen közlekedéstechnikai változtatásnak az engedélyeztetése és kialakítása jelen esetben tovább tartana, mint maga a beruházás. Itt szegélyeket kell elbontani, több oszlopot át kell helyezni ahhoz, hogy biztonságosan használható körforgalom épülhessen, ezért ideiglenes akciókkal nem szabad beavatkozni. Éppen amiatt választották több egyeztetés után a szakemberek a teljes útzárat, mert így várhatóan augusztus 14-ig befejeződhet a Gaja-híd felújítása.

A kitáblázással kapcsolatos kérdéseinkre azonban még várjuk a válaszokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!