Hírek

2017.08.03. 14:30

A piros jelzésnél visszaszámol az óra

SZÉKESFEHÉRVÁR Újabb biztonságtechnikai berendezések alkalmazásával segítik az autósakat a város egyik legforgalmasabb kereszteződésében.

Majer Tamás

A Horvát István utca és Széchenyi utca találkozásánál – a Tóvárosi lakótelep közelében – az alárendelt irányok forgalmát burkolatba épített detektorok figyelik, vagyis forgalomfüggő üzemmódban működik a kereszteződés.

A rendszerben vannak bejelentkező és zöldidő nyújtó detektorok egyaránt. A program úgy készült, hogy a zöldidő bizonyos mértékben függ a bejelentkező járművek számától, nem forgalmat számol, hanem az áthaladásokat és azok sűrűségét figyeli.

A Tóváros felőli, illetve a város felől balra kanyarodó ág csak akkor kap szabad jelzést, ha a detektoron felálló jármű bejelentkezik. Így a Horvát István utca kapacitása megnő azáltal, hogy csak abban az esetben kapnak az ott érkezők pirosat, ha van keresztező forgalom. Megnyújtja a zöldidőt a rendszer akkor is, ha a Horvát István utca egyenes irányai nem ürülnek ki. (Három másodpercenként frissít a detektor.)

Hatalmas forgalmat kell áteresztenie a kereszteződésnek      
Fotó: Koppán Viktor

A rendszer már tavaly óta működik, s jók a tapasztalatok. Mint megtudtuk, a városban újabb biztonságtechnikai berendezések elhelyezését tervezik. Ugyanitt – a Tóváros irányába  – a pirosból hátralévő időt számláló órát helyeztek föl a közlekedési lámpa mellé. A kiegészítő információ türelmesebbé teheti a sofőröket, sőt a motor leállítására is ösztönözhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!