Hírek

2017.08.04. 17:30

30 ezren ingáznak Fehérvárra dolgozni

SZÉKESFEHÉRVÁR Egy, a legújabb népszámlálási adatokra támaszkodó felmérés szerint több mint harmincezer ingázó munkavállaló dolgozik a városban.

Majer Tamás

A Lechner Tudásközpont által közreadott dolgozat szerint, amely a legfrissebb, vagyis a 2011-es adatokkal számol, közel másfél millió magyar vállal munkát másik településen, mint amelyiken él. Az ingázókról közreadott szám egészen pontosan 1.340.831 fő.

A számításba egyaránt belevették azokat, akik más belföldi településre vagy külföldre ingáznak, s azokat is, akik változó településeken végezték munkájukat a népszámlálás évében.

Székesfehérvár rengeteg nem itt élőnek biztosít munkát és megélhetést. A felmérés eredménye szerint az ország ingázóinak közel 17 százalékát fogadó főváros után a 174 járásközpont közül Székesfehérvárra ingáznak a legtöbben dolgozni. A népszámláláskori adat szerint összesen 30.829 fő.

Ebben a rangsorban Győrt a maga 30.281 fő odaingázójával és Miskolcot – oda 25 704 fő megy dolgozni naponta – előzi meg közvetlenül Fejér megye székhelye.

A felmérés tanúsága szerint a Székesfehérváron élő és dolgozók száma több mint harmincnyolcezer fő, ugyebár ehhez kell még hozzáadni az ingázók tetemes számát.

A most már sűrűn járó zónázó vonatokkal hamar el lehet jutni a fővárosba. Fehérvárra is sokan jönnek azonban vonattal
Fotó: Koppán Viktor

A kutatásból kiderül, hogy Polgáridól 1207, Szabadbattyánból 1100, Seregélyesről 997, Gárdonyból 925, Abáról 987, Sárszentmihályról 809, Pákozdról 728, Zámolyról 506, Mórról pedig 504 fő ingázik dolgozni Székesfehérvárra.

Jönnek Budapestről (624 fő) és megyeszékhelyekről is: de amíg Veszprémből 431-en, addig Tatabányáról csupán 100-an.

HOL DOLGOZNAK MÉG FEHÉRVÁRIAK?

A mellékelt infografika azt a kilenc települést sorolja, ahova a legtöbb székesfehérvári ingázik dolgozni. Ez azonban nem tartalmazhatja az összes céltelepülést, hiszen a közel hétezer ember, aki a megyeszékhelyről indul munkába a város határain túlra, összesen hetvenhét különböző településre ingázik.

Székesfehérvárról az adatok szerint ingáznak egészen nagy távolságra eső városokba is. Megjegyzendő azért, hogy az ingázók közé számítanak a napinál ritkábban, például két-három naponta, de szintén rendszeresen ingázók is.

A legmesszebb eső célállomást jelentő városok között található Balassagyarmat, Salgótarján, Ózd, Miskolc Tiszaújváros, Debrecen, Törökszentmiklós, Szeged, Baja, Pécs, Szentgotthárd, Zalaegerszeg, Vasvár, Szombathely, Sopron és Mosonmagyaróvár is. Vagyis van, aki több mint 300 kilométert utazik Fehérvárról munkába menet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!