Hírek

2017.02.24. 14:40

A gallyazásra szükség van

Székesfehérvár – Egy olvasónk arra panaszkodott, szerinte a Halesz parkban túlságosan is ritkítják a fákat. Az ügyben felkerestük a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft.-t, Csete Gábor természetvédelmi felelős elmondta, az említett parkban az idős fekete nyarak ifjító gallyazása zajlik.

Laci Patrícia

– Ezen fáknál az  állagmegóvási munkálatok elengedhetetlenek, mivel egyrészt az életkorukat is meg tudják hosszabbítani, másrészt a balesetveszélyes és korhadt részeket szakszerűen el tudják távolítani – magyarázta.

A fák állapotát gyakorlott szakember vizsgálja minden esetben és határozza meg a beavatkozás mértékét és jellegét. Ha egy fa állapota kétséges, akkor Fakopp 3D Akusztikus Tomográf segítségével egy röntgenkép szerű rétegfelvétel elkészítése és vizsgálata után születik meg a legoptimálisabb döntés. A legeslegvégső esetben történhet csak fakivágás, ahhoz pedig a Környezetvédelmi Iroda engedélye is szükséges.

Jelenleg a város több pontján  zajlanak koronaalakító, koronakönnyítő és ifjító gallyazások, melyeknek nem a környezet csorbítása, illetve a növények bántása  a célja.

– A  tavaszi időszakban több hasonló munkát végzünk  el, százezres nagyságrendű állományt kell fenntartanunk és nagyon nagy része megérett a drasztikusabb beavatkozásokra az esetleges veszélyhelyzetek elkerülése érdekében. Ezeknek a munkáknak az elvégzése teljes mértékben bevált gyakorlat és szinte napi rutin szerint történik, folyamatos körforgásban – tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!