Hírek

2017.03.29. 11:57

Már magyar retek is kapható a fehérvári piacon

Székesfehérvár – Már a magyar retek is megjelent a piacon. Bár egyelőre drágán kapható, húsvét környékén olcsóbban is beszerezhetjük majd.

Szanyi-Nagy Judit

Reggel méreg, délben étek, este orvosság – szól a népi hiedelem a retekkel kapcsolatban. Tény, hogy az éhgyomorra fogyasztott retek valóban nem tesz jót az emésztésnek, mégsem tiltólistás: reggel érdemes mellé legalább egy kis kenyeret ennünk, valamint kicsit megsóznunk annak érdekében, hogy ne puffadjunk fel tőle.

Ráadásul a piacon már a magyar termék is megjelent, a félegyházi vajretek, valamint a hónapos retek. – A magyar termékek megjelenése előtt az import, olasz koktélretket árultuk. De így, hogy lehetőségünk van magyar termék forgalmazására, inkább azt részesítjük előnyben – mondja Szikszai Sándor árus.

A retket általában sózva, zsíros kenyérrel fogyasztják – kísérőként akár egy pohár tejjel –, de emellett számos más felhasználási módja is van a zöldségnek. A vajretek megtöltését Szikszai Sándor is ajánlja; ehhez az interneten külön recepteket is találhatunk: a vajban sült, citromos, darálthússal töltött vajretek jó választás lehet.

Egészségügyi szempontból – az emésztést  érintő hatások mellett – a megfázásra is kiválóan alkalmazható például a fekete retek. Az elkészítéskor először vájjuk ki annak belsejét, ebbe csorgassunk mézet, majd hagyjuk egy éjszakát állni, hogy reggelre levet ereszthessen. Ezt kell kikanalaznunk a mézzel együtt. Köhögésre is kiváló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!