Hírek

2017.08.13. 20:00

Lakodalom a fehérvári belvárosban

SZÉKESFEHÉRVÁR A sárközi lakodalom megidézése csak az egyik része volt a hétvégi belvárosi Népművészeti Fesztiválnak.

Bokros Judit

Most aztán megint valóban élettel telt meg Fehérvár belvárosa: a Király Napok programsorozatának első hétvégéjén bőséges programkínálatból lehetett válogatni. Ezek egy része kapcsolódott egymáshoz és nagy szerepet kapott bennük a népszokások megidézése.

A férfiak mulattak, majd elindultak kikérni a menyasszonyt sárközi, illetve felvidéki szokás szerint

A népművészeti vásár árusai, a mesterek szombat délelőtt települtek ki a Városház térre. Mellettük meg-megállva bárki megcsodálhatta szebbnél szebb műveiket (például gyöngyös láncokat, szövött textil remekeket, subákat), és ahol alkalom kínálkozott, ott be is lehetett kapcsolódni az alkotási folyamatba. Ám a mesterek mesélni is szívesen meséltek szakmájukról, hobbijukról. Az Alba Regia Táncegyüttes szombaton kétszer is előadta a Mozdulatlan legendák című produkcióját, amelyet egy-egy fehérvári szobor ihletett.

A vidám legénybúcsú helyszíne a Kurta Kocsma volt

A tánckoreográfia bizonyos részeit ezúttal a Szabad Színház és több más közreműködő segítségével mutatták be négy helyszínen (Városház tér, Mátyás-emlékmű, Varkocs-szobor, Zichy-szín-pad), az alkalmi színpadokon. Az előadásokat mindannyiszor sok érdeklődő kísérte figyelemmel.

A fesztiválon belül, szombaton és vasárnap is eljátszottak egy lakodalmat sárközi és felvidéki szokás szerint. Szombaton előbbire került sor: a látványos műsor a Varkocs-szoborral szemben kialakított Kurta Kocsmából indult, ott gyülekeztek a férfiak a legénybúcsúnra. Innen mentek aztán dalolva kikérni a menyasszonyt a Mátyás-emlékműnél álló színpadhoz. Az arát addigra szépen felöltöztették gyönyörűen díszített sárközi ruhába, s jöhetett a kikérés, az esküvő, majd a lakodalmi mulatság egy része. Utóbbi a Városház téren folytatódott, ahol a táncba még a közönségből is beállhattak a vállalkozó kedvűek. Vasárnap hasonló koreográfia szerint zajlott a felvidéki lakodalmas.

Népi mesterségek fortélyait is el lehetett lesni
Fotók: Koppán Viktor

A belvárosban járók mindezek mellett még számos érdekességet láthattak, hallhattak: a faluvégi mosodában például megmutatták, hogyan mostak a régi eszközökkel az asszonyok, a gyerekeknek pedig érdekesség lehetett a mini baromfiudvar kecskével, libával, kacsával - az állatokat sokan lelkesen etették.

A hangulatot vasárnap késő délutánig több néptáncegyüttes és zenekar fellépése fokozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!