Hírek

2017.03.08. 19:45

Hetente négyezren vesznek részt a székesfehérvári Nyitott tornatermek programjain

Székesfehérvár - Huszonkét sportágat kínál a város ingyenes tömegsport rendszere. A legnépszerűbb a nyugdíjas torna.

Majer Tamás

Edzés előtt, amikor tudjuk, hogy aznap is eljön majd az a bizonyos holtpont, könnyebb úgy elhessegetni a lustálkodásra csábító gondolatokat, ha tudjuk, számítanak ránk a többiek. Techcégek sora fejleszt ki az újabb és újabb, testre erősíthető teljesítménymérőket, amelyek számolják a pulzust, a megtett lépéseket, a legyőzött kalóriákat.

A virtuális tér közösségi oldalaival összekötött okostelefonos applikációk pedig egyből közlik is barátainkkal a legújabb eredményeinket, sőt, már online futóversenyekre is benevezhetünk. A bátorító visszajelzések ismerőseinktől még nagyobb erőbedobásra sarkallhatnak.

Flaschner Zita aerobic oktató, gerinctréner vezeti kedd délutánonként a Hunyadi Mátyás Szakgimnázium testnevelő termében a nyugdíjasok tornáját, amelyre egyébként aktív dolgozók is járnak. Zita úgy gondolta, hogy érdemes volna valamilyen izgalmas, extra motivációval feldobnia az alkalmakat. Edzésein ezért vándorserleggel jutalmazzák egymást a résztvevők. Lejer Gyuláné Katika érdemelte ki először a díjat, ő nemrég töltötte be a nyolcvanat.

Bemelegítés, kardió és erősítő gyakorlatok alkotják az edzéseket, de a nyújtásról és a lazításról sem feledkeznek meg

- Én csak az első alkalommal adtam át a vándorserleget. Mindig az aktuális hónap bajnoka választja ki a következő győztest -- árulta el Zita.

Vagyis a díjjal felelősség is jár, a mindenkori bajnok feladata, hogy figyelje, ki a legaktívabb, legszorgalmasabb résztvevő. Nagyon jó a játékos megoldás fogadtatása, ez is segíti összekovácsolni a csapatot, akik egyre erősebb közösséget alkotnak. Nemrég együtt farsangoltak.

- Mindenki beöltözött, volt egy Hófehérkénk, hozzá éppen hét törpénk, többen öltöztek cicának vagy éppen bújtak focimezbe - mesélték.

A vándorserleg aktuális büszke tulajdonosa Szabó Emilné Gizike 83 éves. Soha nem áll le, ebben néptáncos múltja is segíti, pár héttel ezelőtt elkezdte a meridián tornát is, de mint mondta, ide szeret legjobban járni, mert mozgalmas, változatos az edzés.

Nagy képünkön elöl áll Szabó Emilné Gizike, a vándorserleg büszke tulajdonosa. A kép jobb szélén Flaschner Zita, az edző

- Gizike nagyon aktív, nagyon odateszi magát - mondta róla Zita. Az edzéseket bemelegítéssel kezdjük, átmozgatjuk az egész testünket, majd kardióval folytatjuk. Utána erősítő gyakorlatsorokat végzünk előbb állva, majd a talajon is. Végül nyújtunk, lazítunk. Minden zenére megy, háromnegyed órás itt egy alkalom - vázolta egy edzés menetét az oktató.

Magony Tamás, a városi sportiroda részéről elmondta, hogy az önkormányzat működteti a programokat, állja a terembérleti költségeket és az oktatók díjazását. Jelenleg átlagosan 4000 ember sportol Fehérváron a 19 nyitott tornateremben, ahol 22 sportág közül választhatnak. A legnépszerűbbek éppen a nyugdíjas foglalkozások, illetve a női tornák, de nagyon dívik a tollaslabda és a floorball is.

Újdonság a programban a sakk. Egyszerre nyolcvanan hozhatják mozgásba agytekervényeiket péntek délutánonként a Németh László Általános Iskolában.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!