Hírek

2013.09.27. 06:19

Székesfehérvár városának közgyűlése, percről-percre

Határozati javaslatokról és rendeletmódosításokról - egészségügyi alapellátás, kéményseprő szolgáltatás - dönt a grémium gyors egymásutánban.

Kocsis Noémi

10:41 Mező Balázs közbiztonsági témakörben kérdez mikor történik meg a vidámparki terület közvilágításának visszakapcsolása? Intézkedést sürgetne a Magyar Király hotel előtti szökőkútnak tisztálkodási célú használatának tiltására.

Cser-Palkovics András válaszában kifejti, e kérdésekben már korábban megkezdődött a megoldás előkészítése.

10:34 A nyílt ülés napirendi pontjainak végén interpellációkkal, képviselpi egyéni kérdésekkel folytatódik a városi közgyűlés. Márton Roland képviselő kéri, készüljön egy tervezet, a város mely helyiségeiben lehet politikai rendezvényeket tartani. Cser-Palkovics András elmondja, polgármestersége alatt biztosan nem születhet olyan tiltás, miszerint az erre megfelelő intézményekből bármilyen állású szervezetet kitiltanának ilyen rendezvények miatt, de természetesen az idevágó  érvényes szabályozásnak is érvényesülnie kell.

10:06 A belváros közlekedési rendjéről szóló határozati javaslat tárgyalása következik. Mező Balázs kér szót. Az előterjesztő nem folytatott egyeztetést a kerékpárosok Fő utcai kitiltásával kapcsolatban - fogalmazott. Ez más európai nagyvárosokban biztosan nem teljes tiltást jelent, teszi hozzá, Bécsben például a sebességkorlátozás eszközével éltek. A képviselő szerint Fehérváron így figyelmen kívül hagytak fontos környezetvédelmi szempontokat, nehezebbé vált többek között a polgármesteri hivatal megközelítése is, ezért nem tudja támogatni a határozati javaslatot.

Cser-Palkovics András válaszában hangsúlyozza, a kerékpáros korlátozás kifejezetten a sétálóutcára vonakozik, nem érinti a belváros egészét, így ezeket a kategóriákat nem szerencsés összemosni. A polgármester hangsúlyozza, az első pár hónap tapasztalatai irányt mutatóak lesznek, bár most is igen sokan keresik meg azzal, hogy szeretnék megtartatni a jelenlegi szabályozást. Elmondta, folyamatban van egy, a belvárosra vonatkozó kerékpáros közlekedési rend kidolgozása.

Szigli István szerint nincs szükség a belvárosban kerékpárosokra, s kiterjesztené ezt a görkorcsolyásokra és gördeszkásokra is, a kisgyermekes családok szabad haladásának biztosításáért. Kéri, a Közlekedési iroda vizsgálja meg, melyik párhuzamos belvárosi utcában lehetne kialakítani zárt kerékpár tárolót, amely lehetővé teszi a drótszamarak biztonságos időszakos tárolását.

Horváth Miklósné képviselő szerint a kérdés nem vagylagos. A szabályok mindenkire vonatkoznak, bármilyen módon közlekedik valaki. Kéri a kerékpárosokat, ne száguldozzanak a járdákon, erről ő maga is számos panaszt kap képviselőként, például a Budai útról.

Brájer Éva alpolgármester szerint a kérdés a közlekedési morál körébe tartozik. Elmondja, sokat várt a város a felújításra, ezért jó lenne azt megbecsülni.

A polgármester hozzáteszi: tavaszig minden bizonnyal összegződnek azok a tapasztalatok, amelyek a további intézkedésekhez szükségesek.

Juhász László képviselő szerint nincs messze a megnyugtató megoldás, ha a biztonságos tárolóhelyeket valóban megoldja a város. Hozzáteszi, a sebességkorlátozás nem megfelelő, hiszen azt ellenőrizni lehetetlen.

Égi Tamás elmondja, 2014-ben elkezdődik a Várkörút átalakítása, amelyben már nagyobb szerepet kaphatnak a kerékpárosok is.

A határozati javaslatot a grémium ezek után egyhangúlag elfogadta.

10:00 Közel egyórás vita és hozzászólás sorozat jellemzi a Depónia működésével kapcsolatos beszámoló. A pártoskodó megjegyzésektől sem mentes vélemények után a polgármester úgy összegez, a közszolgáltatásoknak mindenképpen a köz kezében kell lenniük. Árakról a nyílt ülést követő zárt ülésen döntenek majd.A javaslatot végül egy tartózkodással elfogadják.

09:19 A helyi autóbuszközlekedést érintő intézkedések megtételére irányuló javaslatról kezdenek tárgyalni a képviselők. Farkas László a Palotaváros nevében üdvözli a 29-es járat délutáni beállítását. Elmondja, sokan megkeresték a Shell bentinkúthoz áthelyezett megálló ügyében, amely egyelőre nem fedett, az érintettek kérik, készüljön oda egy fedőtető. Vélemény szerint a helyi lakosok eredményesen tudják használni a helyközi járatokat, nincs zsúfoltság a buszokon.

Viza Attila képviselő a Palotaváros északi részének buszközlekedésével kapcsolatban szólal fel. Javaslata, hogy a 12 A-s busznak a végállomása a Csapó utca helyett a Hübner utcában legyen, hogy az ott lakókat is be tudják vonni a szolgáltatásba.

Mező Balázs a köznevelésii törvény változásaira hivatkozva annak megvizsgálását kéri, hogy 16 óra után is közlekedjenek az említett járatok, hogy az általános iskolások haza tudjanak menni.A testület a szavazásnál - a kiegészítő javaslatok megvizsgálásának megtételével - a határozati javaslatokat elfogadja.

09:12 A képviselők megszavazzák, hogy a szociális városrehabilitációs projekt keretében meginduljon Szárazrét tekintetében egy közbeszerzési eljárás.

08:46 A közterületi kamerák bővítéséről három határozati javaslat szól. Az első szerint bővülne a belvárosi kamerarendszer nyolc újabb készülékkel, a másodikban a lakótelepi rendszer bővülne ki a Köfém lakótelepre telepített kamerával, míg a harmadik arról szól, hogy ha egy adott lakóközösség úgy dönt, saját költségén utcájukba kamerát szeretnének felszereltetni, akkor részükre ennek feltétele teremtődjön meg. Bóka Viktor jegyző felszólalásában elmondja, hogy a történelmi belváros kiemelt szerepet kap, az eddigi kamerák felvételeit a rendőrség az elmúlt időszakban több, mint 30 alkalommal kérte ki, rongálás kivizsgálásához, így nem érdemes a felújított belvárosban ilyen cselekményeket elkövetni. A közgyűlés mindhárom javaslatot elfogadja.

08:22 Már nem kötelezően ellátandó önkormányzati feladat az iskolai diáksport támogatása. Ezzel kapcsolatban szólal fel Márton Roland képviselő. Elmondja: egyetlen profi futballista javadalmazása meghaladja az iskolai diáksport egészének támogatását, ő utóbbit üdvözölné támogatni a jövőben is. Cser-Palkovics András polgármester kéri, tételesen, soronként sorolja fel azokat az összegeket, amelyek befedik a Márton szerint említett "milliárdos nagyságrendű, a professzionális sportra költött pénzeket". A város nem költ erre milliárdokat, például portugál labdarúgókra sem - hangsúlyozta a polgármester.

08:17 Határozati javaslatokról és rendeletmódosításokról (pl. egészségügyi alapellátás, kéményseprő szolgáltatás) dönt a grémium gyors egymásutánban.

08:13 Szigli második felszólalása, az uniós pénzek, támogatások témakörben. A képviselő elmondja többek között, hogy reméli, Feketehegy lakossága is érzi majd azoknak a beruházásoknak az eredményét, amelyek erre a területre koncentrálódik.

08:08 Szigli István képviselő a napirend elfogadása előtt kér szót, s annak a tervezett intézkedésnek a felülvizsgálatát kéri, hogy a város nagy tömegben egy adott lakókörnyezetbe telepítsen be fogyatékkal élő embereket. A téma megtárgyalását egyöntetűen megszavazzák a képviselők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!