Hírek

2017.08.14. 19:45

Székesfehérvárra érkezett az Evangélikus képeskönyv

SZÉKESFEHÉRVÁR - Felállították az Evangélikus képeskönyvet a Jávor Ottó téren hétfőn. A 12 oldalas, két méteres könyv az evangélikus egyház történetét és jelenét, valamint a reformáció országunkra gyakorolt hatását mutatja be.

Laci Patrícia

A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Gyülekezeti és Missziói Osztálya a reformáció 500. évfordulójának alkalmából készítette el az Evangélikus képeskönyvet, amely az evangélikus egyház történetét és jelenét, valamint a reformáció országunkra gyakorolt hatását foglalja magába. A 600 kilós óriáskötetet hazánk több városában is felállították már, most egy hónapig Székesfehérváron, a Jávor Ottó téri evangélikus templom mellett lesz látható.

A jeles esemény alkalmából ünnepséget is szerveztek tegnap, amelyen Cser-Palkovics András polgármester bejelentette, hogy az evangélikus templom félkész orgonájának befejezését 30 millió forinttal segíti az önkormányzat.

Cser-Palkovics András polgármester, Bencze András püspökhelyettes és Kiss László egyházkerületi felügyelő a megnyitón
Fotó: SE

Az orgona befejezéséért egyúttal meghirdettek egy közadakozást: várják a felajánlásokat, kisebb-nagyobb összeggel támogathatják az emberek az akciót, amelynek a lényege az, hogy összekovácsolja a közösséget, s teremtsen egy közös érdeket.

Az ünnepségen Bencze András, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökhelyettese köszöntőjében mesélt az óriás kötetről, megemlítette, hogy a könyv Luther Márton történetével kezdődik. Hozzátette azt is, hogy a közeljövőben befejezett orgonát a "Reformáció orgonának" fogják majd elnevezni.

Bencze Andrással az ünnepségen külön is beszélgettünk. Elmondta, hogy számára azért fontos az óriáskötet, mert szerinte nem mindenki ismeri pontosan a reformáció történetét. Azért mostanra időzítették a könyv felállítását, mert a tömegeket vonzó Királyi Napok rendezvénysorozat most zajlik a városban, s szerették volna, ha minél többen megcsodálhatnák a könyvet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!