Hírek

2013.04.24. 18:03

Szent György napi életműdíj, Pro Sanitate díj a legkiválóbbaknak

Szent György napi ünnepséget tartottak a kórházban. A jeles alkalomból minisztériumi elismeréseket is átadtak, de a kórház jövőjéről, lehetőségeiről is szó esett az ünnepen.

Házi Péter

Kerkuska László, a Szent György kórház gyermeksebészeti részlegének vezető főorvosa valóban meglepődött, amikor az ünnepségen bejelentették,  idén ő kapja a  Batthyány-Strattmann László Díjat, amely  az egyik legrangosabb életműdíj. A Pro Sanitate díjat  Csernavölgyi István főigazgató Hagymásy Lászlónak, a  szülészet-nőgyógyászat vezető főorvosának, adta át. Ugyanezt a rangos elismerést vehette át Antal Sándorné, a kórház gazdasági igazgatóhelyettese is, akinek a munkája  nekünk, laikusoknak  olykor betegeknek   kevésbé ismert, ám elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyógyításra felesküdöttek valóban gyógyíthassanak.



Ez a nap azokról szól, akik  sokszor kaptak pofonokat, ám  akik ma valóban győztesek  Csernavölgyi István főigazgató ezekkel a szavakkal (is) köszöntötte a tavaly november óta Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház nevet viselő intézmény háromezer(!) dolgozóját. A Szent György-napi ünnepségen persze csak a dolgozók töredéke tudott ott lenni, hiszen a műtétek, a kezelések nem állhatnak le, mégis, zsúfolásig telt a kórház előadója. Az ünnepségen részt vett többek között Dorkota Lajos kormánymegbízott, Gógl Árpád egykori egészségügyi miniszter, Pleizer Lajos, a megyei közgyűlés alelnöke, Fehérvárt Östör Annamária egészségügyi tanácsnok és Róth Péter alpolgármester képviselte, de első ízben a rendőrség is részt vett az ünnepségen Varga Péter rendőrfőkapitány személyében.

A főigazgató nem csak az 1902-ben alapított kórház múltjáról, hanem a jövőről is beszélt. Száztizenegy éve 150 dolgozója volt, ma háromezren dolgoznak itt. Csernavölgyi szerint az intézmény jövője szempontjából nagyon fontos, milyen besorolást kap a  Dunántúl legnagyobb kórháza. Szóbeli információi szerint a térségi társközpont szerepet szánják a kórháznak, ami a finanszírozás megléte miatt lesz fontos kérdés. Kiemelte, a finanszírozási harcban a város és a megye vezetése sok segítséget ad, a kórházban folyó fejlesztések összértéke eléri a tízmilliárd forintot, igyekeztek minden területen fejlesztést végrehajtani. A móri kórház integrációja is szóba került, a főigazgató szerint szakmailag, gazdaságilag indokolt volt ez a lépés, az ellátáshoz nem nyúltak, sőt a tervek szerint külön kardiológiai rehabilitációs osztály is lesz Móron. 2015-re a cél a betegek esélyegyenlőségének megteremtése a kórház külső telephelyeinek fejlesztésével. 

A valóban szakmaira sikeredett beszámoló után aztán az ünnep pillanatai következtek. A már említett Kerkuska  Lászlón, Hagymásy Lászlón és Antal Sándornén kívül  miniszteri elismerő oklevelet kapott Vancsó Antalné osztályvezető főnővér (bőrgyógyászat),  Mészárosné Jaskó Enikő vezető dietetikus. Szent György Emlékérmet vehetett át: Gorgyán Ildikó,  a II. járó-beteg szakrendelő vezető főorvosa, Horváth Lajos szemész főorvos,  Balogh Zoltánné, a tüdőgondozó vezetőasszisztens helyettese,   Viniczai Istvánné, a kórlapnyilvántartó és leíró iroda csoportvezetője,  Bencsik Irén,  a humánpolitikai osztály adminisztrátora.

Kiváló kórházi dolgozó címet kapott:  Grmela Gábor, a pulmonológia osztályvezető főorvos-helyettese, Takács Istvánné, a  KAIBO vezetőasszisztens helyettese, Czinkóczkyné Galambos Gyöngyi, a  Csákvári Gyógyintézet vezető gyógytornásza, Némethné Bíró Melinda műtős szakasszisztense,  Nagyné Nokta Judit, titkárságvezető,  Szabó Sándorné. Főigazgatói dicséretben részesült:  Végh Andrea főorvos, SBO, Pintérné Stefák Klára, a  Sárbogárdi Rendelőintézet vezetőasszisztens-helyettese,  Barabásné Papp Katalin,  mosodavezető-helyettes, Réger László kézbesítő.

Kiváló ápolók: Tisoczkiné Szabó Gabriella szakápoló, onkológia,  Tubolyné Varga I ldikó ápoló,  SBO , Soltész Istvánné ápoló, I. belgyógyászat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!