Hírek

2017.01.20. 20:20

Szent István emlékek Rómában - Az örök város magyar vonatkozású emlékei

Székesfehérvár - Az örök város magyar vonatkozású emlékeit mutatja be Vakler Lajos Szent István-emlékek Rómában című filmje, amelynek premiervetítése pénteken volt a városháza dísztermében.

Majer Tamás

„Róma tele van magyar emlékekkel. Erről az évente odalátogató több mint húszezer magyar turista túlnyomó többsége szinte semmit sem tud" - mondta el Vakler Lajos filmjének fehérvári díszbemutatója után tartott beszélgetésen Terdik Sebestyén, a Római Magyar Akadémia kulturális programfelelőse.

Az örök város magyar vonatkozású emlékeit mutatja be Vakler Lajos Szent István emlékek Rómában című filmje (operatőr: Preszter Elemér, vágó: Szentmiklósi Dávid).

Simon Erika és Vakler Lajos a film fehérvári díszbemutatóján Fotó: Molnár Artúr

A magyar kultúra napjához kapcsolódó ünnepi rendezvényre látogatókat Simon Erika fotókiállítása fogadta, aki fényképezőgéppel örökítette meg a római, magyar történelemmel teli helyszíneket. A film története 1000. március 27-én kezdődik. A krónikák szerint II. Szilveszter pápa e napon küldte meg apostoli áldásával Szent Istvánnak a koronát, amely magyar királlyá emelte. Majd sorrendben bemutatja a Santo Stefano Rotondo templomot, a Szent István Házat, a Magyarok Nagyasszonya kápolnát, a Pápai Magyar Egyházi Intézetet és a Római Magyar Akadémiát. A filmet követő kerekasztal-beszélgetésen Smohay András művészettörténész partnerei Vakler Lajos, Németh László pápai prelátus, olaszországi magyar főlelkész, Molnár Antal, a Római Magyar Akadémia korábbi igazgatója és Terdik Sebestyén az RMA kulturális munkatársa voltak. Megtudhattuk, ha Rómába utazunk, de nem szeretnénk magyar nyelvű szentmise nélkül maradni, mindig kedden kell felkeresnünk a Szent István Házhoz tartozó kápolnát.

Ha pedig a Szent Péter Bazilikában járunk, feltétlen időzzünk el a sekrestyét díszítő hét oszlop előtt, amely az 1776-ban, éppen a Bazilika építése miatt lebontott, István alapította San Stefanino templom és mellette lévő zarándokház része volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!