Hírek

2013.06.24. 16:19

Szép kertek Fejérben - Pihenés, árnyékban és fényben

Sokan küldtek be fotókat az Év kertje 2013. pályázatunkra. A legszebbnek ítélt tíz kertet mutatjuk be sorozatunkban. Végül olvasóink szavazással döntik el, kié az idén a legszebb kert.

Kovalcsik Katalin

A hársfák árnyékából hűs kertbe lép a látogató, ahol a madáretetők a nyári hőségben üresen tátonganak. A hűséges madárkák viszont visszatérnek az erdőből, az árnyat adó  diófa papírhéjú termését is megdézsmálják. Bognár Miklósné, Mária vezető óvónő volt Soponya óvodájában - ott is virágosított -, amikor hazaért, felüdülés volt számára a növények csendessége.

A Bognár házaspár a kerti tó partján is szívesen pihen: a partról gyönyörködnek a  tavirózsákban (Fotók: Pati-Nagy Bence)

Az óriási kertben a  fűnyírás a férj feladata, ő gondozza a kerítésként szolgáló sövényeket is.  A kertben több pihenőhelyet alakítottak  ki, így minden napszakban másutt lehet üldögélni  Mária asszony  egyszer  összeszámolta, 80-90 féle virág díszíti a kertjüket.  A terasz előtt  kerti íszalag, ebből  több színű is van.  
- Egy   magazinban olvastam, hogy a  futórózsa mellé érdemes  íszalagot ültetni, mert a színeik kiegészítik egymást - mondja Mária.
A szaklapok segítségére csak az utóbbi időben támaszkodik a háziasszony, a nagymamájától, a családi tudásgyűjteményből  örökölt sok-sok tudnivalót.  
- Huszonhat éve lakunk itt, azóta formálódik a kertünk. A férjem erdész, az öregedő fákat sem engedi kivágni. Az egyikre inkább felfuttattam a borostyánt, addig sem csúfoskodik kopaszon.

A pompás kerti íszalag fut, virágzik és  díszít

Talajtakaróként sárgállik a könnyen terjeszkedő orbáncfű, de van ligetszépe, árnyékliliom, különféle írisz, sásliliom, virágzó levendulaerdő, mézvirág, ami a nagymama kertjére emlékezteti Mária asszonyt. A hatalmas kert közepén korábban csak egy picinyke tó vizét kellett pótolgatni. Aztán gyarapodott a vízfelület, a tóba aranyhalak, békák, tavirózsák, kolokánok kerültek. Ez is vízinövény, tavasszal apró hajtásokat hoz, sok ezer fehér virággal pompázik. Meredezik mellettük egy békabuzogány.
-  Az idén meg kellett ritkítanom, mert alig volt már vízfelület. A kerti tóval nincs nagy gond, a kútból pótoljuk az elpárolgott vizét - folytatta a háziasszony, aki naponta két órát tölt a kertben. Gondozza a cserepes virágokat: a teraszon big begóniák, futó muskátlik, hortenziák, de ezekből a kertben is van néhány kedvenc. A palástfű idehaza ritkaság, egy nagyáruházban jutott hozzá. A gyümölcsöst sóskaborbolya választja el a díszkerttől, de ültettek mellé fagyalt is.

Lenyűgöző a sárgálló orbáncfű, amely igen könnyen terjeszkedik  a kertben

A kert virágait inkább ösztönösen telepítette a házaspár. Természetesen a kertben beszélgetünk, amelynek szerves része a terasz, de a lakás ablakai előtt is különféle virágok pompáznak. A házaspár öt unokája és a család többi tagja vasárnaponként a teraszon, a kertben találkozik, ahol ki-ki talál kedves zugot a maga számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!