Hírek

2017.07.25. 18:11

Szép összefogás jelképe a sörédi tábor pergolája

Söréd - Nagy volt az öröm és a meghatottság a táborozók, a résztvevők között, amikor kedden átadták és fölszentelték a támogatásoknak köszönhetően elkészült pergolát.

Bokros Judit

Igazán szép történetről hallhattunk a „Teljes Élet" Szociális Alapítvány tábora kapcsán. A szervezetnek, a támogatóknak és az önkénteseknek köszönhetően 1984 óta több turnusban üdülnek különböző fogyatékkal élő, Fejér megyei gyermekek, fiatalok a sörédi táborban, a római katolikus plébánia épületében.

Itt adtak át és szenteltek föl egy pergolát, amely jótékony célú összefogás eredményeképpen készülhetett el. Az építményt a táborozók és a velük foglalkozó önkéntesek kedves műsorral köszönték meg. Az eseményen Csada Imre Zoltán, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház ortopéd-baleseti sebésze, a turnus vezetője mondott köszöntőt, amelyben kiemelte a támogatók szerepét. Az ifjú orvos lapunknak elmesélte a pergola történetét.

A pergola alatt gyülekeztek a táborban nyaralók és az önkéntesek, hogy meghallgassák a kedves műsort, a köszöntőket
Fotó: Simon Erika

– A tavalyi táboroztatás során ácsok dolgoztak a szomszédban. Érdekelni kezdte őket, mit csinálunk, és elismerően szóltak a munkánkról. Úgy érezték, ők is szeretnének valamit hozzátenni ehhez a táborhoz, így fölajánlották, hogy csinálnak egy pergolát. Nagyon jónak tartottuk az ötletet, amelyet az alapítvány kuratóriuma is jóváhagyott. A mi feladatunk a terep előkészítése volt, az építményhez a tetőcserepet és a faanyagot támogatóknak köszönhetően szereztük be. A két ács, Völgyi Imre és Szluka Zoltán munkájával járult hozzá a pergola elkészüléséhez, Schneider Ottó villanyszerelő pedig a világítást is megoldotta. Nagyon hálásak vagyunk mindannyiuknak – mondta Csada Imre Zoltán, aki hozzátette: sok segítőjük révén valósulhat meg a tábor évről évre. A fiatalokkal kimozdulnak, és Söréden is több programot szerveznek nekik, így az önkénteseknek is öröm az együttlét.

Deli József alapítványi elnök hozzátette: a táborban jellemzően 130 fiatalt nyaraltatnak 8 héten át. A tavalyi vágyuk éppen egy pergola volt, s ez idén meg is valósulhatott. A jövőben pedig az épület kibővítését, esetleg új építését szeretnék, a tervezgetés már elkezdődött.

A pergola készítőire, használóira Barta Tibor plébános kért áldást.

SZABADSÁGA ALATT ÖNKÉNTESKEDIK

Hogy kerül egy fiatal, Kalocsáról származó orvos önkéntesként egy fogyatékkal élőkkel foglalkozó, Fejér megyei táborba? - kérdeztük Csada Imre Zoltántól.

Csada Imre Zoltán turnusvezető is önkéntes Fotó: Simon Erika

- A feleségem fehérvári, s annak idején az egyetemi gólyatáborban ismerkedtünk meg. Ő mesélt nekem a sörédi táborról, ahová elhívott engem is. Először 2006-ban mentem, és azóta rendszeresen visszajárok. A Szent György kórházban 2010-ben kezdtem el dolgozni, azóta a szabadságom egy része alatt jövök táboroztatni. Nekem ez itt nem munka, hanem olyan, mintha egy fesztiválra mennék. Múlt hét szombaton érkeztem, a segítőkkel takarítottunk, hogy vasárnap fogadhassuk az új csoportot. Ebben tizenkilenc résztvevő van, ők szombatig maradnak. A hangulat nagyon jó, s mivel ez egy keresztény alapokon nyugvó tábor, így miséken is részt veszünk. Az évek során több ismerőst, barátot vontunk be a munkába, számos fehérvári segítőnk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!