Hírek

2014.02.16. 20:00

Kiváló, magyar borok, szépséges borkirálynők és jó hangulat

Székesfehérvár - Hét borrend képviseltette magát a Noé-hegyiek által rendezett borlovagrendi díjátadón és borbálon.

Házi Péter

Tompa búgással szólalt meg az öreghegyi hegybíró kürtje, amelyet Raffai Józsefné, a Noé-hegyi borrend tagja fújt meg. Immár több mint egy évtizede ez a hagyomány, ez a hang jelzi, hogy megkezdődött a farsangi időszak legnagyobb borgasztronómiai rendezvénye, a borlovagrendi bál. A rangos eseményre ekkora természetesen már megérkeztek a vendég borrendi küldöttségek tagjai, így a balatonfüredi Balatonvin Borlovagrend, a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend, a velencei Szent Benedictus Borlovagrend, az adonyi Dunamenti Szent Orbán Borlovagrend, a csókakői szent Donát Borrend képviselői és egy különleges borrend, a Police Borrend tagjai is.

Elsőként Bognár Zoltán nagymester szólt a szépszámú résztvevőhöz, akiknek a figyelmébe ajánlotta a borrend vezető kézműves pincészeteinek kiváló nedűit. Az esten kóstolható volt a 2013-as országos rozé borverseny aranyérmes kékfrankos rozéja, de kiváló pákozdi cabernet sauvignont, pázmándi juhfarkot, nadapi zengőt, rajnai rizlinget vagy éppen a szépen hangzó zenit, zefír, zengő hármast is megkóstolhatták a vendégek.

A borlovagrendi bál fénypontja hagyományosan Az Év Zászlósbora cím és az ezzel járó vándorserleg átadása. Mivel az Öreghegyen szőlőhegyi fénykorában a zengő fajta volt a meghatározó, ezért csak zengő fajtából készült bor nyerheti el e megtisztelő címet. Mint Bognár Zoltán bejelentette, idén a Csóbor Pincészet maradék cukrot tartalmazó nadapi zengője érdemelte ki a zászlósbor címet, a zászlós kísérőbor pedig a lovasberényi Szilasi Pincészet cserszegi fűszerese lett. Az elismerést és a kupát Róth Péter alpolgármester, illetve Tálos Tamás, a Magyar Borrendek Országos Szövetségének alelnöke adta át Csóbor Balázsnak és Szilasi Péternek. Az ő a boraik képviselik majd tehát a borrendet és így Székesfehérvárt is az ország nagy borfesztiváljain.

Idén új borkirálynőt is választott a borrend: az Öreghegyi Borházban még pénteken lezajlott megmérettetésen a 24 éves Farkas Virág, a Károli Gáspár Református Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatója érdemelte ki a címet, így a vele borkirálynői tiarát és selyem vállszalagot. A meghatódott Virág elmondta, nagyon nehéz lesz Barbara után jó borkirálynőnek lenni, hiszen ő nagyon magasra tette a lécet. Az új borkirálynő azonban ígéri, igyekszik felnőni a rá váró nem kis feladathoz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!