Hírek

2015.07.29. 08:57

Szépül az ercsi torony - Fel lehet majd menni a tetejére

Ercsi - Felújítják a város központjában álló régi tűztornyot, majd turisták is látogathatják az épületet.

Tribolt Lajos

Ercsi központjában áll a régi tűztorony, amit még 1903-ban építettek historizáló stílusban Róth Jakab tervei alapján. Valamikor konkrét tűzvédelmi szerepe volt, hiszen a felső szintjén az ügyeletes tűzoltó figyelte a települést és a környékét, s ha tüzet észlelt, akkor működésbe hozta az öntöttvas szirénát.

Állványok veszik körbe a több mint 110 éves épületet, hogy augusztus 20-ra megújuljon Fotó: Molnár Artúr

A több mint 110 éves épület, amely hozzátartozik a település képéhez, az elmúlt időszakban már beázott, hullott le róla a vakolat. Tavaly az önkormányzat úgy döntött, elvégezteti az állagmegóvást.

Seszták Sándor városüzemeltetési projektmenedzser lapunknak elmondta, hogy a múlt hét csütörtökjén állványozták fel az épületet és kezdtek dolgozni a bádogosok és kőművesek. A tűztorony egy kis parkban áll, így a munkálatok a belváros forgalmát nem zavarják.

Seszták Sándor projekt-menedzser

A Koronázó téren, a Koronával átellenben álló műemlék-jellegű épületet úgy újítják meg, hogy ne változtassanak a kinézetén. Arra is ügyelnek, hogy a külső burkolat színkódja hasonló legyen a közeli iskola homlokzatának színkódjával. Így a két épület harmonizál majd egymással és szép szífoltjai lesznek a belvárosnak. Megtudtuk azt is, hogy a mintegy másfél millió forintos munka során rendbehozzák az épület belső lépcsőjét és annak korlátait, így fel lehet majd menni a torony tetejére és körülnézni.

A munkálatokkal az augusztus 20-i ünnepségekre szeretnének végezni, akkor felavatni a megújult tornyot és átadni a város apraja, nagyjának, hogy birtokukba vehessék a kívülről jól ismert építményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!