Hírek

2016.08.15. 17:30

Szeretettel és lelki békével - Ahol kétszer kel és nyugszik a Nap

Hantos - A népdalkör és a dalárda tagjai, a néptáncosok és családtagjaik Erdély felé vették az irányt. Már várták őket Gerendkeresztúr, Hadrév és Aranyosgerend magyar családjai.

V. Varga József

Az érzések és a hangulatok fontosak, melyek lelkünket színezik, s a lelkünkön keresztül a világot is, melyben élünk - Wass Albert gondolatát idézte Tórizs-Lakos Lilla pedagógus erdélyi beszámolójában.

- Hálás vagyok, hogy sok meghatározó pillanatot, érzést élhettem át, hogy valódi értékekkel gazdagodhattam - emelte ki.

A parajdi sóvidéken a sóbánya nyugalmát, jótékony, tiszta levegőjét, 16 fokos hőmérsékletét élvezték. Pihentető órákat töltöttek a barlangban, majd bejárták a zegzugos kis utcácskákat, hogy megismerjék a helyiek építkezési szokásait, betekintést nyerve életkörülményeikbe.

Csodálatos, borzongató panoráma - hantosiak egy csoportja a torockói hegytetőn Fotó: Fischerné Koncz Katalin

Erdély szívében, a Fehér megyében álló dicső múltú, a történelem viharaiban sokszor újjáépített Nagyenyeden id. Csegöldi Miklós nyugalmazott tanító kalauzolásával a Bethlen Gábor Kollégiumot fedezték fel. A város fő látnivalója a vár, tíz méter magas falaival, a falakon belül pedig a 14. századi református és a 19. század második felében épült német evangélikus templommal.

- Torockóra utazva ámulatba ejtettek bennünket a hegy-óriások, a sziklaszorosok, a kőkapuk - folytatta a pedagógus. - A település Erdély legnyugatibb székely végvára volt, az itt található Székelykő miatt a Nap látszólag kétszer kel fel és nyugszik le itt, hiszen a faluból nézve visszabújik a sziklák mögé, hogy aztán kicsivel később újra előbukkanjon mögülük.

Gerendkeresztúron a fiúk, a férfiak barátságos futballmeccset játszottak a keresztúriak ellen, a lányok, asszonyok a vasárnapi ebédet készítették el, megismerkedve a helyi gasztronómiai alapanyagokkal, apró fortélyokkal. A református templomban Rátoni Csaba lelkész tartott meghitt, megható, szeretetteljes istentiszteletet.

A késő délutáni órákban a hantosiak népesítették be a kultúrház színpadát, színvonalas műsort adva hálájuk jeléül. Az est folyamán vendéglátóik még egy bált is szerveztek barátaiknak.

- A másnapi búcsúzás többeknek könnyesre sikeredett, megható, boldog pillanatok voltak ezek - hangsúlyozta Tórizs-Lakos Lilla. - A szeretetet, elfogadást, nyugalmat, lelki békét kaptuk meg a szívünkbe útravalónak. Azért, hogy ez a pár nap ilyen flottul zajlott le, köszönettel tartozunk elsősorban ifj. Csegöldi Miklós lelkésznek, aki olyan fordulatszámon sürgött-forgott, hogy azt szabad szemmel nehéz volt követni - tette hozzá.

Jövőre a hantosiak várják Magyarhonba testvéreiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!