Hírek

2016.10.26. 18:50

Szeretteink emlékére

Székesfehérvár - Már közeleg a mindenszentek és halottak napja, egyre több a vevő a virág- és a koszorúárusoknál.

Laci Patrícia

Mindenszentek napján, azaz november elsején biztosan rengetegen lesznek a temetőkben. Ez így is van rendjén, hiszen ez a nap elhunyt szeretteink emlékéről szól. Kíváncsiak voltunk, mégis milyen virágok, koszorúk és mécsesek mennek ebben az évben a legjobban. Az élővirágoknál nagy kedvenc a krizantém, s abból is a fehér színű, de azért vannak, akik színesebb darabokat is visznek családtagjuk vagy barátjuk sírjára. A mécsesnél fontos szempont sokaknál, hogy zárt legyen, így ha fúj a szél vagy esik az eső, a láng tovább fog égni. A koszorúk közül a Nordmann-fenyőből és az ezüstfenyőből készült darabokat kedvelik a legjobban a vevők, ugyanis ezek a legtartósabbak. Az apró kiegészítőket, például az angyalokat és a szép idézetekkel ellátott
fatáblákat is keresik.

Hartyáni Rita virágkötő mester elmesélte, hogy egyre többen készülnek már november elsejére
Fotó: Molnár Artúr

Talán már lehunyták szemeiket örökre, mégis a szívünkben élnek tovább elhunyt rokonaink s barátaink, az irántuk érzett tisztelet és szeretet kimutatására külön napokat neveztek ki még sok-sok évvel ezelőtt az őseink. November elsején, mindenszentek napján az üdvözült lelkekre, míg november másodikán, halottak napján az elhunyt, de üdvösséget még el nem nyert személyekre emlékezünk. Mivel pár napon belül beköszönt a november, egyre többen keresik fel a virág- és koszorúárusokat azért, hogy valami szép díszt vegyenek szeretteik sírjára.

Hartyáni Rita virágkötő mester elmesélte nekünk, hogy az emberek egyre tudatosabban választják ki a megfelelő koszorút, virágot s mécsest.

- A koszorúknál és a mécseseknél is nagyon ügyelnek arra az emberek, hogy minél tovább tartsanak ki, legalább a téli időszakot vészeljék át a díszítő elemek, ez azoknál is fontos szempont, akik távolabbi városok, faluk temetőibe utaznak. A mécseseknél leginkább a zártabb fajták népszerűek, hiszen hiába esik az eső vagy fúj a szél, a láng tovább ég. Vannak vevőink, akik külön az alkalomra készíttetnek koszorút. Még nagyon mennek a virágtálak, a fehér krizantémok vagy a különböző kis kiegészítők, például a szép gondolatokkal ellátott fatáblák vagy az angyalok - mondta a hölgy.

Sokan most keresik leginkább a termékeket.

- Sajnos a temetőkben sűrűn előfordul, hogy az ünnepek előtt kivitt díszeket november elsejére már ellopják, így ritka, aki előbb fel-
keres bennünket - számolt 
be tapasztalatairól Hartyáni Rita.

Bognár Andrásné koszorúkat árul férjével. A hölgy észrevette, hogy a vevőknél az is számít, ki mekkora tárhellyel rendelkezik otthonában. Aki például sehova se tudja elrakni a koszorút, inkább az utolsó pillanatokra hagyja a dísz megvásárlását.

- Elsősorban az ezüst és a normand fenyőből készült koszorúkat keresik a vevők, ugyanis azok sokkal tartósabbak. A fiatalok a modernebb stílus hívei, kevésbé választják a klasszikus megoldással elkészített díszeket. Mi fenyőágakkal, tobozokkal, s szárított virágokkal készítjük el a koszorúkat - mesélte 
a hölgy.

Egy másik árus, Huszti Zoltán szerint bármi, ami szép és mutatós, megveszik az emberek. A kereskedő úgy látja, az árérzékenység eltér személyenként.

- Az olcsóbb és a drágább dolgok is fogynak nálunk. A koszorúk stílusánál nagy változások idén nincsenek, a legjobban a száraz virággal ellátott díszeink mennek. Egyes koszorúkat még mécsesekkel is elláttak, ezeket 
a darabokat többen kedvelik. Aki élővirágot visz szerette sírjára, általában a fehér színt választja, de még jól fogynak a bronz, sárga, piros és lila színűek is - tudtuk meg az árustól.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!