Hírek

2015.10.07. 18:50

Szezon után - L. Simon László jegyzete

Sikeres nyári turisztikai szezont zártunk a Velencei-tónál. Növekvő vendégéjszakák, emelkedő adóbevételek, egyre több turista és strandoló, visszatérő kerékpárosok – ezek a főbb üzenetei a 2015-ös nyárnak.

L. Simon László

Számos nagyrendezvény várta a Velencei-tó partjánál kikapcsolódni vágyó helyi és a székesfehérvári lakosokat, a belföldről és a külföldről hozzánk érkezőket: kiemelhetjük például az EFOTT-ot, a Tour de Velencei-tó elnevezésű kerékpáros körversenyt, a Tóparti Futópartit, a POP Strand koncertjeit, a vitorlás versenyeket, vagy éppen az agárdi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivált. Az épített környezetünk is egyre szebb: számtalan személyes visszajelzést kaptam a Fidesz-KDNP pár héttel ezelőtti velencei kihelyezett frakció-ülésén, az ország valamennyi térségéből hozzánk érkező képviselőtársaim, a kormány tagjai is kiemelték, irigylésre méltó fejlődésen mentünk át az utóbbi 4-5 évben, az ország sorsát alakító döntéshozóknak érdemes lesz magánemberként is visszatérniük a Velencei-tó partjára.

Ezt a lendületet megőrizve, a következő nyári szezonra való felkészülési időszakot fontos dolgokra kell felhasználnunk. Szerencsésen átlendültünk a strandjaink bezárásának álhíréből következő válságon, de nem ülhetünk a babérjainkon, mind a strandjainkat, mind az úgynevezett szabad partszakaszainkat rendbe kell tennünk, s az érintett önkormányzatoknak a kormányhivatallal együttműködve a hatósági engedélyeinket is felül kell vizsgálniuk.

Tovább kell dolgoznunk a szezonalitás csökkentésén, ennek egyik jó eszköze a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése, a Fejér Megyei Önkormányzat elnöke éppen a napokban jelentette be, hogy a még idén megépülő Mór-Csókakő kerékpárút mellett megvalósulhat a Velence-Kápolnásnyék és a Sukoró-Nadap kerékpárút is. Így egy újabb nagy lépést tettünk azon célunk felé, hogy kerékpárúttal kössük össze a Velencei-tó térségét a Váli-völggyel és a Vértes jelentős turisztikai értéket képviselő helyszíneivel.

Tovább kell javítanunk a szolgáltatás színvonalán, elsősorban a kempingek szerepét kell újragondolni, de a kikötők és a további partszakaszok felújítása sem sokáig várathat magára. Jelenleg gőzerővel zajlik a tervezés, remélhetőleg 2016 végén a kivitelezési munkálatok is megindulhatnak. Mindez a turizmus fejlődését szolgálja, a növekvő vendégéjszakák utáni bevételek visszaforgatása pedig valamennyi itt élő és dolgozó ember érdeke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!