Hírek

2014.09.16. 15:35

Szigorú rendelet szabályozza mostantól az ingatlanok házszámozását

Székesfehérvár – A város zártkerti területein nem egy olyan ingatlan van, ahol a házszám nem követi a szomszédos ingatlanok számozását. Előfordul, hogy a házszámok nem a városból kifelé, hanem „befelé” növekednek.

Házi Péter

De a belterületen is vannak hasonló anomáliák. Az ilyen és hasonló anomáliákat próbálja megszüntetni az önkormányzat legfrissebb, házszámozásról és a közterületek elnevezéséről szóló rendelete. Belterületen is vannak házszámozási problémák: a Rába utca 23. például jó egy évtizede még Rába utca 1. volt, ám az erdőt kivágták, az utcát „visszafelé" meghosszabbították. Csakhogy a földhivatalnál a változást nem vezették át azóta sem.

Sok zártkerti utcában össze-vissza számozás van, mostantól talán javul a helyzet, a mentő, a postás is könnyebben odatalál.

Fotó: A szerző

Az ilyen és hasonló anomáliákat próbálja megszüntetni az önkormányzat legfrissebb, házszámozásról és a közterületek elnevezéséről szóló rendelete, amely előírja, hogy a házszámoknak a város központjától kifelé haladva kell nőniük, 1-től, valamint 2-től kezdődően. Az utca bal oldala páros, a jobb oldala páratlan számozást kap. Ha nem a hivatal indítja, hanem az ingatlan tulajdonosa kéri a házszámozást, a kérelmező kötelessége, hogy a földhivataltól kérje a házszám ingatlan-nyilvántartási bejegyzését. Ha az ingatlan nem beépített, vagy a vele határos közterület nincs elnevezve, a tulajdonos az ingatlan helyrajzi számát köteles feltüntetni az ingatlan bejárata felőli határvonalon! A rendelet még a házszámtábla anyagába is beleszól: lehetőség szerint igazodnia kell a közterület névtáblájához és közterületenként azonos anyagból, azonos méretben és azonos minta szerint kell készülnie.

Amint Kincses Zsolt Dávid, az önkormányzat hatósági főosztályának vezetője kérdésünkre elmondta, 2013 eleje óta nyolcvanhét házszámozási eljárás indult, különösen Öreghegyről, Börgöndről, Feketehegyről és Maroshegyről érkeznek kérések. 90 százalékban használatbavételi engedéllyel rendelkező házak számozásáról van szó, azaz általában nem arról, hogy egy rossz sorszámozást szeretne megváltoztatni a tulajdonos.

Az „önkényes házszámozás" Kincses Zsolt szerint kizárt, hiszen szigorú előírásokat tartalmazó eljárásról van szó. Az persze más kérdés, hogy hallgatólagosan egy fiktív cím létezik a postás és a zártkerti ingatlanhasználó „viszonyrendszerében", ezt a problémát azonban nem közigazgatási eszközökkel lehet megoldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!