Hírek

2013.09.03. 16:55

Szilárd talpazat kell - interjú Kövér Lászlóval

Mely kérdést illetően számít a legnagyobb vitára? Többek közt erről kérdeztük Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét a múlt szombaton.

B. Kiss László

Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg szombaton délelőtt Székesfehérváron az egyházmegyei múzeum szenzációs kultusztörténeti kiállítását, amely az István, a szent király címet viseli. A házelnöktől ekkor kértünk interjút.

Kövér László nagyszabású kiállítás-megnyitón járt Fehérváron (Fotó: Koppán Viktor)

- Milyen előterjesztések, milyen munka vár az Országgyűlésre az őszi ülésszakban?

- Abban bízom, hogy kisebb-nagyobb kilengésektől eltekintve visszatérünk a normális, konszolidált törvényalkotási menetbe. Azt a reformprogramot, amit az ország újjáépítése érdekében elterveztünk, gyakorlatilag végrehajtottuk. Ami nem jelenti persze azt, hogy nem lesznek kiemelkedő törvényalkotások, hiszen éppen az új, őszi időszakot egy alkotmánymódosítással kezdjük, és még a földre vonatkozó törvénycsomag is hiányos. De ha ettől eltekintünk, akkor gyakorlatilag csak azoknak a törvényeknek a kiigazítása - ahogy mondani szoktuk: finomhangolása - van hátra, amelyeket az elmúlt három évben meglehetősen intenzív, feszített tempójú munkában megalkottunk. Ennek az őszi ülésszaknak, ahogy minden őszi ülésszaknak, a kiemelkedő jelentőségű törvénye a jövő évre vonatkozó költségvetési törvény lesz, ami reményeink szerint már tükrözi azokat a lehetőségeket, esélyeket, amelyeket a gazdasági növekedés jelent számunkra.

- Mi válthatja majd ki a legnagyobb vitát?

- Az elmúlt három, vagy akár az elmúlt 23 évből kiindulva a legjelentéktelenebbnek tűnő törvény is óriási vitákat tud kiváltani a tisztelt házban. Hogy ebből aztán mennyit érzekel a közvélemény, az egy másik kérdés. A költségvetés tekintetében éles vitára számítok. Az alaptörvény módosítás tekintetében talán nem, mert ezek olyan szükséges módosítások, amelyeket az európai uniós intézményekkel folytatott alkudozások okán kell megtennünk. Remélem, hogy ezt az alaptörvény módosítást azok is támogatják majd, akik egyébként az alaptörvény elfogadásában sem vettek részt.

- A jövő évi költségvetés tekintetében mekkora mozgástere van a kormánynak? Mennyiben lesz ez egy választási költségvetés?

-  Nem lehet választási költségvetés. Bizonyára vannak, aki ezt pozitív értelemben várják talán, és vannak, akik pedig ezzel riogatnak. Azért nem lehet, mert az, hogy az államháztartási hányt a három százalék alatt tartsuk, a kormánynak stratégiai elkötelezettsége, amelyből nem enged. Nem azért, mert egyébként ezt tőlünk nyugaton - utalnék itt az éppen csak megszüntetett túlzott deficit eljárásra - elvárják, hanem azért, mert ez szolgálja a mi érdekeinket. Csak egy ilyen stabil költségvetési talapzatról lehet megalapozni egy valóságos és egészséges gazdasági növekedést - nyilatkozta Kövér László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!