Hírek

2016.02.21. 16:37

Szívmelengető példa: életmentő tanfolyamot szervezett egy szívbeteg kisfiú édesapja

Székesfehérvár – Egy édesapa, akinek kisfia ritka szívbetegséggel született, úgy döntött, az egész bölcsődét „meghívja” egy életmentő tanfolyamra. Nem csak a saját, hanem minden ide járó gyermek miatt.

Házi Péter

Bácsi Attila kardiológus kisfia, a két és fél éves Benett egy nagyon ritka szívbetegséggel született, aminek a lényege, hogy bármikor beállhat nála egy szívkamra ritmuszavar. Sajnos azonban manapság sem elterjedt az, hogy a bölcsődékben, óvodákban lenne defibrillátor és bizony az olykor egy-két évtizede elsajátított életmentő mozzanatokat sem tudja minden nevelő-gondozó egykönnyen felidézni. Ezért döntött úgy Benett édesapja, hogy ha törik, ha szakad, megszervezi a legfrissebb ismereteket átadó találkozót: a Csemete Alapítvánnyal együtt megkeresték a Magyar Gyermekmentő Alapítványt, akik szívesen vállalták, hogy a bölcsődékben, óvodákban dolgozók számára megmutatják, mit kell és mit lehet tenni, ha a gyermek például fullad, sokkot kap, megégeti magát vagy eltörik valamije. A Hiemer-házban vasárnap a világ legfontosabb dolgai hangzottak el.

– Nagy felelősséggel jár, de vállaltuk, hogy Benett hozzánk járjon. Ezen a délelőttön olyan új dolgokat is hallottunk, amiket két évtizeddel ezelőtt, a vizsgán még nem vagy nem így tanítottak – mondta Sárközi Valéria, a Csemete Bölcsőde vezetője a Hiemer-házban tartott előadáson, amelyet Bácsi Attila a Csemete alapítvány és az önkormányzat segítségével szervezett meg: a város ingyen adta a helyet a fontos eseményhez. Nem csak a gondozók, hanem a konyhásoktól kezdve a takarítókon át mindenki részt vett a képzésen, mint ahogy a pusztaszabolcsi Manóvár óvoda és bölcsődéből, valamint a Tolnai úti óvodából is mindenki vállalta, hogy rááldozza a vasárnapját erre a valóban fontos tudásra.

Gara Edit, a gyermekmentő alapítvány orvosa nagyon sok dologról beszélt. Megtudhattuk, hogy a gyermekbalesetek 80 százaléka a szülői gondatlanság miatt következik be, s azt is, a mentők az esetek 94 százalékában felnőttkehez vonulnak. A maradék hat százalék az, amikor viszont az alapítvány intenzív terápiás szakorvosainak szakértelme nagyon sokat segít.

Megtudhattuk, hogy a balesetet követő tíz percet platina vagy gyémánt tízpercnek szokták nevezni, ennek az időszaknak van a legnagyobb súlya abban, hogy a gyermek túléli-e a balesetet. Ha egy újraélesztést négy percen belül nem kezdenek meg, akkor a kiérkező mentős szinte biztosan nem tud már segíteni.

Gara Edit olykor elrettentő képeket is mutatott például egy koponyába fúródott darts-ról, vagy egy hiányzó fejbőrű gyermekről, de ezek a képek nem öncélúak voltak. Arra próbálta trenírozni a résztvevőket, ne ijedjenek meg, ha hasonlókat látnak. Ne ijedjenek meg, hanem jól cselekedjenek. A koponyába fúródott dartsot például semmi esetre sem szabad kirántani, mert lehet, hogy pont emiatt vérzik el az illető. Az sem mindegy, melyik számot tárcsázzuk vészhelyzetben: az előadó szerint érdemes a 104-es számot hívni, mert itt egyből egészségügyi dolgozóval beszélünk, aki azonnal riasztja a mentőket. Ha a 112-es számot tárcsázzuk, a hívás egy központba fut be, ahol a diszpécser ezt követően szól csak a 104-nek, az értékes perceken életek múlhatnak!

Az elméleti ismereteket követően az újraélesztő gyakorló babák vették át a főszerepet, mindenki elsajátíthatta, milyen erővel kell fújni, a szegycsontot benyomni, vagy éppen félrenyelés esetén a Heimlich-fogást alkalmazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!