Hírek

2012.11.19. 15:32

Szívműtöttek és szívsebészek mérkőzése az aktív élet reményében

Budapest - Futballmérkőzéssel tisztelegtek szombaton az ebben az esztendőben 100 éves intézmény múltja előtt a Városmajori Klinika szívsebészei és korábbi betegeik.

Tihanyi Tamás

Olyan ismert emberek voltak ott az eseményen, mint Hatala József országos rendőrfőkapitány, Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa, az első sikeres magyarországi szívátültetést végrehajtó Szabó Zoltán professzor és Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke. (Az egészségét munkájával kizsákmányoló lelkész betegségéről és gyógyulásáról a közelmúltban hosszabb írásban számoltunk be.)

A patinás klinikán kezelték például Babits Mihályt, Ady Endrét és Jávor Pált. A szívsebészet 60 éve kezdődött el a falak között, azóta közel 30 ezer szívműtétet és 250 szívátültetést hajtottak végre az intézetben. A sok ezer operált beteg története és a szombati mérkőzés is azt bizonyítja, hogy az időben elvégzett, sikeres szívsebészeti beavatkozások után lehetőség van az aktív életre.

Bár nem ez volt a fontos, azért a szívműtöttek csapata 3:2 arányban legyőzte a szívsebészeket. Az egykori paciensek szerint eredményüket a remek orvosoknak, azaz ellenfeleiknek köszönhetik. Szenczy Sándor azt mondta, örül annak, hogy olyan csapattársai lehettek, akik új szívvel ugyanúgy élik a hétköznapjainkat, mint korábban.

A székesfehérvári Koncz Antal - aki az országban másodikként húsz éve kapott új szívet - hosszú évekig maga is aktívan sportolt műtétje után, és számos érmet nyert. Sajnos az akkor kapott szív elfáradt, ezért jelenleg ismét a klinika lakója, ahol másodszor is transzplantációra készítik elő. A mérkőzésen óvatosságból nem vett részt még nézőként sem, mert bármelyik pillanatban betolhatják a műtőbe. És akkor elkezdődik élete második legfontosabb mérkőzése. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!