Hírek

2015.05.31. 18:21

Szobrot kapott Chernel István - Újabb alkotással bővült az agárdi panteon

Agárd - Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és L. Simon László államtitkár avatta fel vasárnap Chernel István ornitológus szobrát a tóparton.

Klecska Ernő

A Kontur András által készített mellszobrot a tudós születésének 150. évfordulóján avatták fel a szabadstrand melletti csónakkikötőnél. Semjén Zsolt szerint a szoborral egy újabb álom valósult meg L. Simon László és Tóth István polgármester elképzeléséből, hogy a Velencei-tó agárdi parti sétányán létrejöjjön a tóért és környezetéért sokat tevő természettudósok és természetírók panteonja. Ennek részeként tavaly Herman Ottónak emeltek szobrot a közelben halálának századik évfordulóján.

L. Simon László az avatón bemutatott két könyvet. Az egyik Faragó Sándor: Lélekkel teljesített hivatás, a másik A vadászat nemes élvezete, válogatás Chernel István vadászati írásaiból és vadásznaplóiból című, Majthényi László által szerkesztett mű.

Az alkotó (balra) és a politikusok együtt leplezték le a szobrot. Fotó: Molnár Artúr

Chernel István ornitológus, vadászíró és természettudós 1865. május 31-én született Kőszegen. Egész életét a madaraknak szentelte. Elhivatottan járta a Velencei-tó nádasait, hogy kutassa az ottani különleges madárvilágot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!