Hírek

2014.07.21. 17:20

917 régészeti objektum került elő a fehérvári elkerülő út ásatásánál

Székesfehérvár - Ősztől kiállításon mutatják be a Szent István Király Múzeumban az elkerülő út ásatásának leleteit.

Tribolt Lajos

Összesen 917 úgynevezett régészeti objektum került elő a fehérvári elkerülő út ásatásánál. Ebben vannak épületmaradványok, és apróbb tárgyak. Kulcsár Mihály a Szent István Király Múzeum igazgatóhelyettese és Savanyú Bálint, az ásatás vezetője a cserép és kerámia töredékeket mutatja. De a 14 ládányi leletanyagban vannak állaticsontok, őrlőkövek, csiszolt, megmunkált kövek. Viszont feltűnően kevés a fémlelet, bár vasból készült kés és szög előkerült.

A tárgyak a korai Árpád-korból származnak. A bordás nyakú edények ezt egyértelműen mutatják, mivel ilyenek kerültek elő az egész Kárpát-medencéből mondja az ásatásvezető.

A igazgatóhelyettes szerint a feltárás azért is jelentős, mert az Árpád-kori királyi székvárost, fővárost sűrű agglomeráció, úgynevezett szolgáltató falvak vették körül. Ezek egyike volt Bial, amelyet már egy 1193-as, majd egy 1249-as írott forrás is említ.

Fontos a lelet azért is, mert a feltárt terület a település korai részét foglalja magában. Akkoriban Géza fejedelemnek már udvarhelye volt Fehérváron és az ő fegyveres kiséretéhez köthető temető volt például Maroshegyen, Szárazréten és Sóstón. Az előkerült falu velük egyidős. Ilyen korú falu nem igazán ismert, bár a Fecske parton a korábbi építkezésekkor két épületet kiástak, most viszont közel 3,5 hektáron tudtak vizsgálódni és feltártak 31 házat, két kutat és tároló gödröket. A legérdekesebb egy 11,5-szer 4,5 méter nagyságú épület, mivel milyen nagyságú és szerkezetű épületet ebből a korból nem ismernek a mai Magyarország területén. Lakóháznak és gazdasági épületnek nagynak tűnik a szakembereknek.

Elképzelhető, hogy közösségi célokat szolgált, de a funkció kiderítése további kutatást igényel. Nem a helyszínen, hiszen ott pénteken befejeződtek a munkák és területet átvették az útépítők, miután a régészek mindent dokumentáltak - mondja Savanyú Bálint.

A feltárásokkal párhozamosan megkezdett restaurálás folytatódik jelenleg is, a tárgyakat ősszel kiállításon mutatja majd be a fehérvári múzeum.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!