Hírek

2017.05.29. 08:19

Szőlőhegyi ünnepet és faavatót tartottak Adonyban

Adony – Programdús volt a hétvége a városban és a szőlőhegyen: megtartották a Szent Orbán Ünnepet és Mesterségek fáját is avattak.

Bokros Judit

Szent Orbán a szőlőművesek védőszentje is, így az adonyi Dunamenti Szent Orbán Borrend Orbán nap környékén (május 25.) rendezi meg Szent Orbán Ünnepét. A szőlőhegy ilyenkor megtelik borkedvelőkkel, borászokkal, s a műsorok közepette elismeréseket adnak át.

 

A Szent Orbán Ünnep a borász szakma ünnepe és mulatság is egyben

A Szent Orbán kápolna alatti színpadnál a múlt szombaton hirdették ki az idei kistérségi borverseny eredményét, négy kategóriában. Átadták továbbá a Kistérség legjobb borásza díjat Kozmér Lajosnak és a Pro Vino érdemérmet a borrend egyik tagjának, Solti Ferencnek. Kihirdették az év Zászlósborát is, amely a hagyomány szerint a borversenyen legjobb eredményt elért vegyes fehér bora lehet. Idén Schmidt Attila nedűje kapta e címet. A hivatalos rész után kötetlen program kezdődött borkóstolással, kulturális műsorral.


Vasárnap pedig, már a városban fölavatták a Mesterségek fáját, az úgynevezett Stammbaumot a kastélykertben. Erről Szabó Ferencné, az adonyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta: német minta alapján állították a fát, amellyel a városban élő emberek őseinek, régi hagyományaiknak kívántak emléket állítani. A fán nyolc képet helyeztek el, ezek mindegyike Adony egy-egy jellegzetességét, jelképét ábrázolja. Ilyen például a hóvirág, a szőlőhegy – amelyek a mai napig is láthatók, életük részét képezik. Az avatón részt vett a német testvértelepülés, Oberweser küldöttsége, több mint 50 fővel.

A Kistérség borásza vándordíj ezúttal Kozmér Lajost illette. Mellette lánya, Kozmér Amanda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!