Hírek

2013.08.30. 15:49

Szombaton nyitják meg az István, a szent király kiállítást

Valóban kivételes a látvány a múzeum nagytermében: Szent István zágrábi, kalocsai és székesfehérvári ereklyetartó mellszobra, fejereklyéje együtt. Történelmi „találkozás”.

Szabó Zoltán

A három felbecsülhetetlen értékű ereklye, az első magyar király zágrábi, székesfehérvári és kalocsai ereklyetartó hermája
(Fotó: Horváth Renáta)

Ez ugyanis még 1938-ban sem sikerült. S ehhez még hozátesszük, hogy – Mate Uzinic dubrovniki megyés püspök és Petar Palic helynök engedélyével, valamint Gordan Grlic Radman, Horvátország magyarországi nagykövete támogatásával – hatszáz év után újra Magyarországra érkezett Szent István állkapocs ereklyéje. Szintén a kiállításon látható. Mégpedig a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban, ahol tegnap még nagyban folytak az előkészületek az István, a szent király című kiállítás mai megnyitójára.

Ám Smohay András igazgató azért sok mindent meg tudott mutatni a tárlatból. Amely elegáns, jól kitalált és – installációit, megoldásait, technikai hátterét látva – a fiatalok számára is minden bizonnyal vonzó, érdekes lesz. Kérdésünkre az igazgató elmondta, hogy azt kívánják bemutatni, hogyan alakult Szent István tisztelete az évszázadok során, a címe is erre utal. Szent István tisztelete Fehérvárról indult, az ereklyéit is itt őrizték, innen kerültek külföldre. A mostani alkalomra, az emlékévben minél több hiteles ereklyét össze akartak gyűjteni, és ez sikerült is. Az említettek mellett a bécsi Stephansdom Szent István ereklyéje is visszatér Székesfehérvárra, a király temetkezési helyére. Ezentúl körülbelül 300 értékes műtárgy, relikvia, ábrázolás.

Több mint negyven különböző intézmény, magánszemély adta kölcsön féltve őrzött tárgyát, Szent István kultuszát őrző emlékét a kiállításhoz. Látható lesz például Aba Novák Vilmos mind a négy vázlata a Romkertről vagy Benczur Gyula Vajk megkeresztelése című képe. Nyíregyházától Sopronig terjed a kölcsönzők köre, mindenki érezte a kiállítás fontosságát, és azt, hogy ez nem csupán Fehérvár ügye. A múzeum első termében bemutatják Szent István korát, a tárlat koncepcióját, a többiben pedig például Szent István legendáját, az államalapító, az egyházszervező, országépítő uralkodót, külön teremben mutatják be a király családját, a korona felajánlást, az István-ábrázolások változásait, Szent Istvánt és más szenteket.

Figyelemre méltóak a folyosón elhelyezett fényképes tablók: egy-egy képi ötlet rímel Szent István intelmeire. Mintha különleges „reklámtáblákat” látnánk, persze értékes tartalommal, azonnal odavonzzák a tekintetet. S a különböző termek kialakítása is igényes, az installációk érdekesek. Az – nyugodtan mondhatjuk így – igazi szenzáció azonban a nagyteremben várja a látogatót. A történelemben először látható együtt Szent István három ereklyetartó hermája, a mellszobor alakú ötvösremekek a világon ismert legnagyobb ereklyetartók közé tartoznak. Balra a zágrábi, középen a székesfehérvári, jobbra a kalocsai. A történelmi jelentőségű találkozást hosszas egyeztetések, tárgyalások előzték meg, míg a felbecsülhetetlen értékű ezüst műtárgyak tulajdonosai – a zágrábi és a kalocsai érsekség – engedélyezték a kölcsönzést. Lenyűgöző a látvány, amelyet a méltóságteljes zene, a falra vetített képek még jobban kiemelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!