Hírek

2017.08.20. 19:55

Szombatról hétfőre fújta át a szél a Koronázási Szertartásjátékot

SZÉKESFEHÉRVÁR Mindig izgalmas szembenézni történelmünkkel, mindegy, hogy milyen régre és milyen mélyre nyúlik vissza.

Nagy Zoltán Péter

De azokra az időkre, amikor első írásos emlékeink születtek - Ómagyar Mária-siralom, Halotti beszéd és könyörgés -, amikor III. Béla magyar király létrehozza a kancelláriát, hogy saját vagyonát is átvilágíttassa, talán nagyobb kíváncsisággal figyelünk. Már szinte történelminek nevezhető maga a Koronázási Szertartásjáték, hiszen ötödik alkalommal telt meg a Szűz Mária Koronázótemplom romjaira épített nézőtér. Igaz, a meghirdetett szombati előadás elmaradt, mert az időjósok erős szelet vártak, így azok, akik pénteken el tudtak menni a sajtónyilvános előadásra, kárpótolva lettek.

A szombati jegyek a mai napon, augusztus 21-én érvényesek, este kilenc órakor tartják meg az előadást. Magyar király koronázásával kapcsolatban egyetlen hiteles város létezik a világon, ez pedig Székesfehérvár - jegyezte meg a koronázóváros polgármestere.

Cser-Palkovics András a pénteki előadás előtt megerősítette, hogy a fehérváriak és a Fejér megyeiek feladata, hogy a történelmi székesfőváros emlékeit őrizzék és erősítsék.

A korona kerülhet bárki fejére, de ami királlyá tesz, az láthatatlan - mondta a király

Kimondottan nehéz feladat koronázási szertartásjátékot sorozatban gyártani, hiszen a koronázás szertartása nem változott az évszázadok során. Akkor volt hiteles egy magyar király koronázása, ha az Székesfehérváron, a Szűz Mária Koronázótemplomban történt, ha a Szent Korona került fejére és azt az esztergomi érsek helyezte királyunk fejére. Utóbbi sántított III. Béla esetében, mert Bánffy Lukács (vagy Bánfi Lukács) esztergomi érsek megtagadta Bélától a koronát. Sághy Tamás játszotta Lukács érsek szerepét, és annak minden szenvedését, gyötrelmeit, kétségeit próbálta meg tolmácsolni a római-bizánci korona alatt. Így fordulhatott elő, hogy 1173. január 13-án a kalocsai érsek koronázta meg III. Bélát a pápa külön engedélyével. A kalocsai érsek személye nem ismert, ám Mihályi Győző elegánsan becsomagolta amolyan eredeti koronázó érsek személyébe.

Az előadás idei főszereplője a kamera volt, ugyanis Szikora János rendező megpróbálta a gigantikus térben elhelyezni a személyes párkonfliktusokat. A Szűz Mária Koronázótemplom északi felén elhelyezett nézőtéren ez tökéletesen vissza is jött, ugyanis a két kamerával közvetített párbeszédeket négy hatalmas ledfal sugározta. Más kérdés, mit láttak az oldalsó nézőtéren...A mai közösségi médiumok alapelvei köszöntek vissza a bizánci birodalom vezérének szavaiból, amikor kijelentette: amit leírunk, megmarad, amit nem, az nincs is! Trokán Péter által megtestesített Mánuel bizánci császár szavai itt visszhangoznak egyszerű hétköznapjainkban.

Châtillon, azaz Antiókhiai Anna színre lépése megrendítő és korokat átszakító volt. Hova jöttünk mi, miféle ország ez? Csupa földre hullott élet. Én félek itt! Trokán Nóra úgy lépett színpadra, mintha lába nem érte volna azt, mégis belesüppesztette a kor elemi ereje. Vele szemben állt az anyakirálynő, Eufrozina, akit Závodszky Noémi alakított elemi erővel. Az anyakirálynő gyűlölete Bélával szemben bizánci kapcsolatai miatt tornyosodtak fel, amit nem a herceg, hanem apja, a fiatalon (32 évesen) meghalt II. Géza király politikája
teremtett meg. Az anyakirálynőt a lovagkirály, Béla börtönbe záratta az ország fennmaradásának érdekében. Súlyos teher, amit csak a
történelem igazolhatott, semmiképpen sem az akkori
jelen!

Ahogy László király koronázásánál megjelent István és fia, Imre herceg szentté avatása, úgy az idei szertartásjáték része volt László király felemelése a szentek közé. Szikora zsenialitása köszönt vissza a koronázás csúcspontjában, a korona felhelyezésekor!

A fogadd a koronát! felszólítás után nincs katarzis, illetve nagyon is van, ugyanis Béla a nép gyermekei fején próbálgatja a Szent Koronát. Amitől az egyszerű halandó királlyá lesz, az láthatatlan! - mondja, s az ember szíve elszorul. A Szent István-i felajánlás Szűz Máriának csak kezdete volt egy nemes európai nép életében, III. Béla a Szent Koronát gyermekek fejére, majd két deltaszárnyú angyal kezébe adta.

Persze ez csak szimbóluma a hétvégén zajlott Koronázási Szertartásjátéknak, amitől sokan rettegtek, hogy gonosz szélben, erős lehűlésben kell végignézniük.

Ám vasárnapra se szél, se hideg nem volt, csak szimbólumok és egy csipetnyihazaszeretet minden nézőnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!