Hírek

2013.05.19. 15:36

"Szörnyű volt a látvány" - Szemtanúk a BVSC uszodában történtekről

Amennyiben a neurológiai vizsgálat mindent rendben talál, akkor vélhetően hétfőn már elhagyhatja a fővárosi Heim Pál Gyermekkórházat a 6 éves Szabó Kis Zétény, a fehérvári Delfin SE úszója - tájékoztatott Dániel András vezetőedző.

Matók János

Ahogy arról már írtunk, a budapesti BVSC uszodájában szombaton rendezett nemzetközi úszóversenyen leszakadt egy vaslépcső, amelyen többen tartózkodtak, s a 2 és fél méteres mélységbe zuhantak. A sajnálatos balesetben többen súlyosan megsérültek, közöttük Zétény is, akit a mentők a Heim Pálba szállítottak zúzódásai és fejsérülése miatt.

Az már csak később derült ki, a Fejér Megyei Szent György Kórházban, hogy Zétény kísérője, a nagymamája is megsérült. Amikor a kisfiú szülei a Heim Pál Kórházból elindultak Fehérvárra a nagymamával együtt, aki útközben egyre sűrűbben panaszkodott, így a Szent Györgybe siettek, ahol megállapították, hogy csigolyarepedést szenvedett, ezért már bent is tartották.

A szemtanúk, segítők véleménye a BVSC uszodában történtekről

Richtárich Regina, a fehérvári Delfin SE edzője: - A lelátóról kísértem a gyerekeket az uszodatérbe, s mentem vissza, amikor leszakadt a lépcső. Nem tudom, hogy ki volt az, aki előre rántott a lelátóra, de így menekültem meg. Azonnal visszanéztem, hiszen előtte pont Zéténnyel és a nagymamájával beszéltem, s tudtam, hogy ők is a lépcsőn voltak. Szörnyű volt a látvány, sokan feküdtek lent. Mindenki rohant segíteni, én dr. Simon Kornéliának szóltam, akit lesegítettek. Aztán jött egy másik orvos is, aki Zétény száját és fogait vizsgálta, majd érkezett a harmadik szülő, aki mentőorvos, ő hívta ki a mentőket. Az nagyon nagy baj, hogy a versenynek nem volt hivatalos orvosa, később jött egy úszómester egy meglehetősen üres mentőládával. Mi a Delfinnel már évek óta nem voltunk a BVSC uszodájában, ahol sokszor voltak gondok: nem volt fűtés, vagy áram. Ha jól tudom, most 300 forint belépődíjat szedtek a szülőktől, hogy legyen bevételük, a hiányosságokat pótolni.

Dr. Simon Kornélia a Fejér Megyei Szent György Kórház gyermek kardiológusa, szülő, aki a sérülteken megpróbált segíteni: - Emlékeim szerint két nagyon súlyos, és több könnyű sérültje volt a balesetnek. De nekem nem ez a legnagyobb bajom ezzel az egésszel. Hanem az, hogy több száz, közel ezer versenyző volt, de ennek ellenére sem volt egészségügyi felügyelet a helyszínen. És hiába voltunk mi ott hárman szülők, mint orvosok, mert nem tudtunk szinte semmit sem csinálni, mert a mentőládában is csak egy gézlap, és egy üveg Betadin volt. Ami Zétényt illeti, ott akkor az agyrázkódás gyanúja merült fel, és zúzódásai voltak, amelyek nyolc napon belül gyógyulók. A nagymamája is megütötte magát, be is akarták vinni kórházba, de nem a Heim Pálba, ő viszont nem akarta Zétényt magára hagyni, ezért került be végül a fehérvári kórházba.

A Magyar Úszó Szövetség főtitkára, Szabó Tünde valamennyi sérültet meglátogatta a kórházakban. A sajnálatos esemény felgyorsíthatja a sportlétesítmények felülvizsgálatát, illetve felújítását. Ügyvédi vélemények szerint a sérültek kártérítésre tarthatnak igényt, amely minden bizonnyal komoly megterhelést jelentene a BVSC számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!