Hírek

2017.06.23. 16:50

Az ambuláns szülésről kérik a véleményeket

SZÉKESFEHÉRVÁR Társadalmi egyeztetést kezdeményeztek egy tervezetről, amely szerint már szülés után 24 órával hazamehetne az anya és az újszülött.

Bokros Judit

Egy rendeletmódosítás tervezete szerint akár a szülést követő egy nap után hazamehetnének a kórházból az anyukák kisbabájukkal - írta az egyik országos napilap. (Jelenleg szülés után legalább 72 óráig kell bent maradnia a babának és a mamának, mert a kórházak így kapják meg utánuk a teljes egészségbiztosítási finanszírozást.) Az új lehetőség azonban csak problémamentes terhesség és szülés után, az édesanya kérésére merülhetne föl. A cikk szerint viszont félő, hogy a szakember- és helyhiány miatt a kórházak javasolják majd a nőknek, hogy menjenek haza. Esetleg el is küldik őket.

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa, Hagymásy László még akkor is túl korainak tartaná a szülés után 24 órával történő elbocsátást, ha a babánál és a mamánál is minden rendben van. Lapunknak elmondta: egy újszülött fogadására föl kell készülni, ebben segíthet a kórházban töltött idő. Az újszülöttet vizsgálják, és adott esetben az édesanyának is szüksége lehet még ellátásra vagy segítségre, például a szoptatásban. A főorvos korábbi amerikai útja során, vagy 25 évvel ezelőtt azt tapasztalta: ott akkor akarták bevezetni ezt a rendszert, ám maguk a szülő nők tiltakoztak az ellen, hogy egy nap után hazaengedjék őket.

Egyes anyukák hazamennének, amint lehet, mások biztonságosabbnak érzik a hosszabb kórházi tartózkodást Fotó: Shutterstock

Az édesanyák különböző véleményen vannak az elgondolást illetően. Van, aki szinte azonnal, a szülés után hazamenne, ha megtehetné, másnak pedig az jelenti a biztonságot, ha az első napokban gyermekével együtt orvosi felügyelet alatt marad.

A háromgyermekes Fiedler Ágnes jónak tartaná az úgynevezett ambuláns szülést. Jó fél éve, szintén természetes úton született harmadik gyermekét már szívesen hazavitte volna az első nap után. Igaz, akkor tél volt, emiatt nem kockáztatta volna, hogy esetleg megfázzon a kicsi. Így végül három éjszakát töltöttek a kórházban, de Ági már nagyon várta, hogy otthon lehessenek. Már csak azért is, mert nála a szoptatást a kórházi körülmények inkább hátráltatták.

Hagymásy László Fotó: archív

Szerinte első gyermeknél még érdemes az édesanyáknak több napot az egészségügyi intézményben tölteni, hiszen tapasztalatlanok. Aki azonban már többször szült, és minden rendben van, az akár haza is mehetne gyermekével egy nap után. A védőnő és a háziorvos úgyis ellenőriz, s ha gond van, akkor vissza lehet menni a kórházba.

Papp-Váradi Noéminek eddig két gyermeke született, természetes úton. Ő örült neki, hogy nem kellett hamar hazamenniük, hiszen éppen a második napon adódtak nehézségek. Az első babánál például kiderült, hogy gondok vannak a szoptatással, így mielőtt hazament, kapott segítséget. A második kicsinél spontánabb volt minden, viszont akkor is úgy érezte: jó, hogy pár napig figyelnek rájuk, s ha kell, igazán közel van a segítség. Számára biztonságot adott a tudat, hogy egészségügyi intézményben van, ahol probléma esetén azonnal tudnak segíteni.

Az MTI csütörtökön közölte: a kormány szülői és egészségügyi szakmai szervezetek kérésére társadalmi egyeztetésre bocsátotta a javaslatot. Rétvári Bence parlamenti államtitkár elmondta, hogy a kórházak a jövőben a 24 órás kezelés után is megkaphatnák ugyanazt a térítést, ami most a minimum 72 órás kezelés esetén jár. Hangsúlyozta: szó sincs kapacitáshiányról, hiszen a szülészeti ágyaknak csupán a háromnegyede foglalt.

24 ÓRA UTÁN HAZAMEHETNÉNEK

A tervezet bizonyos feltételekhez - például: normális diagnózisú, 2499 gramm feletti születési testtömegű újszülött, a szülés spontán módon, a 37. és a 41. terhességi hét között történt - köti a 24 óra utáni hazaengedést.

A cikkben megszólaltatott nőgyógyászok inkább amellett érvelnek, miért jó, hogy hazánkban legalább 3 napot bent lehet tölteni. Szerintük ez biztonságot ad a nőknek, hiszen például a szülés után esetleg kialakuló szövődmények is jobban kezelhetők kórházi körülmények között. Egyes magánintézményekben már most is van úgynevezett ambuláns szülés.

Ezzel a lehetőséggel azonban állítólag kevesen - az ilyen helyen szülő kismamák közül körülbelül 5 százalék - élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!