Hírek

2015.06.22. 13:47

Szúnyogtámadás Fejér megyében

Egyre durvább szúnyogcsípéseket kell elszenvednünk, ráadásul a szakértők szerint idén sem szűkölködünk a vérszívókban. A Duna mentén már lehetne irtani, a Velencei-tónál még nem szívnak eléggé A kalcium nem túl hatékony a heves allergiás reakciók ellen.

S. Töttő Rita

Nyugodt idényt vártak a szúnyogszakértők az idei évre, ám az időjárási viszonyok és egyéb tényezők felülírták az elvárásaikat. A szúnyogok idén is jönnek, szívnak és ha hosszú, párás időszakok lesznek, akkor talán győznek is. Sáringer-Kenyeres Tamás entomológus, azaz rovartani szakértő a Fejér Megyei Hírlapnak elárulta: a Velencei-tó kicsit elkülönül az ország többi részétől ebből a szempontból, itt még kiegyensúlyozott a helyzet.

- Megnéztük a lárvatenyésztő helyeket, de még kevés kikelés előtt álló lárvát találtunk, így nem indokolt sem a kémiai, sem a biológiai irtás – árulta el a szakértő, aki szerint azonban a Duna mentén annyi a szúnyog, hogy akár már most is lehetne irtani, ha az időjárási viszonyok megengednék. De hamarosan máshol sem lesz jobb a helyzet: amint vége a szeles időnek, a szúnyogok intenzíven megkezdik tevékenységüket. A Balatonnál már szükség is volt egy kémiai védekezésre, s másfél hét múlva ismét sor kerülhet egyre, de a Velencei-tónál még várnak, mégpedig arra, hogy a csípésszám meghaladja az óránkénti harmincat. Magyarországon rengeteg szúnyogfaj él, ám csak néhány van, amely az emberi vért szereti. Ilyen a gyötrő, a balatoni, az oldalfoltos, a foltos, a hullámtéri és a mocsári, amelyek közül az utóbbi a jellemző a Velencei-tónál. A hírek szerint azonban már találkoztak Magyarországon tigrisszúnyoggal is, amely azonban a trópusokon jellemző faj.

Az elmúlt években egyre nagyobb, keményebb és nehezebben gyógyuló csípésekről számolnak be a „szúnyoglátta” emberek, ezért is terjedt el a rémhír, mely szerint „mutáns” szúnyogok lepték el hazánkat. Az irtószerre azonban – hangsúlyozza a szakember – kis valószínűséggel lesznek rezisztensek a szúnyogaink, a tolerancia kialakulására már nagyobb esély lenne, de csak indokolatlanul sok védekezés esetén.  Sáringer szerint tehát inkább az emberi védekezőképesség gyengül, sem mint a szúnyog erősödne. Ezt támasztja alá Wilhelm Róbert, az Alba Családorvosi Egyesület vezetője, gyermekorvos is.

- A heves reakciók inkább annak tudhatók be, hogy gyengébb az immunrendszerünk – véli, s kérdésünkre, hogy az allergiás reakciók esetén használt manapság oly divatos kalcium valóban hatékony módszer, elárulta:

- Tudományos bizonyíték nincs arra, hogy nagyon segítene – szögezi le. – Kruppnál, az allergiák bizonyos eseteinél hatékony lehet, de nem kell nagy reményeket fűzni hozzá. Az erős, nagy kiterjedésű csípéseket mindenképpen meg kell mutatni orvosnak – javasolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!