Hírek

2016.10.17. 10:35

Tamara a legjobbak között van!

FMH-információ - Az Egyesült Államokban tanul augusztus óta a Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában működő oktatási intézmények első amerikai ösztöndíjasa, egy velencei diáklány.

FMH-információ

A 15 éves Szabó Tamara a velencei Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskolában tanult nyolc esztendeig, aztán a kilencediket már a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnáziumban végezte el. A világlátás esélye azonban még Velencéhez, illetve az ottani oktatási intézmény fenntartójához köthető. Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke ugyanis korábban meghirdette, hogy az Egyesült Államokban tanulhat egy tanévet az, akinek sikerül letennie a C típusú középfokú angol nyelvvizsgát. Tamara elsőként vette sikerrel ezt az akadályt az ország negyvennél több baptista fenntartású iskolájának tanulója közül. Rengeteg szervezést, utánajárást, emailezést követően augusztus 12-én felszállt az észak-karolinai High Point-ba tartó gépre.

- Amikor megérkeztem, a reptéren a családom várt. Mindenki nagyon kedves és szimpatikus volt már elsőre is, mostanra pedig már teljes mértékben a család részévé váltam. Sok időm nem volt pihenni, mert az iskola már augusztus 17-én elkezdődött. Már itt is befogadtak és pár barátom is lett. Ezen kívül az is kiderült, hogy én vagyok az egyetlen európai az iskolában, így ez is hozzájárul ahhoz, hogy mindenki ismer, és köszön - üzente Tamara.

Tamara (balról az első) szerint a legérdekesebb az amerikai foci meccs, ahol az egyetemi csapat játszik. Igazi amerikai feeling
Fotó: A család

Mint írta, az oktatási rendszer teljesen más, mint Magyarországon, 90 perces órák vannak és 5 perces szünetek, valamint van egy 35 perces ebédszünet.

- Összesen nyolc tantárgyunk van. A tantárgyakat én választhattam ki előzetesen, és úgy döntöttem, hogy a nálunk is tanulható matematika és kémia mellett a magyar diákoknak ismeretlen tárgyakat választok. Ilyen például az amerikai történelem és a fotózás. Nagyon élvezem az egészet, és jól teljesítek. Itt százalékban mérik a teljesítményt, és az enyém minden tárgyból 80 százalék felett van - mesélte.

- Egyenruha nincsen, de dress code van. Hétfőtől csütörtökig rendes nadrágot kell hordani inggel vagy galléros pólóval, a péntek viszont jeans-day. Szerintem ez tök jó ötlet, mert az irodákban is ez az előírás általában, így az ember hozzászokik, amire odakerül. A mi sulinkban nagyon aktív sportélet zajlik. Mindenféle csapatunk van, és rengeteg meccsre lehet menni szurkolni - tette hozzá a fiatal hölgy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!