Hírek

2016.04.20. 13:14

Tanárok, tanórák nélkül: Fejér megye 64 intézményéből csatlakoztak az országos sztrájkhoz

Székesfehérvár - Amint az várható volt, szerdán reggel sztrájk kezdődött több megyei iskolában, óvodában, bölcsődében.

Bokros Judit

A gyermekes szülők egy részének szerdán a családban vagy más módon kellett megoldani a gyermekfelügyeletet, mivel Fejér több intézményében is csatlakoztak a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által április 20-ára meghirdetett országos sztrájkhoz.

Az apropó a szakszervezet 25 pontos követeléséből négy olyan vitatott kérdés - röviden: az állami intézményfenntartó átszervezése, a kötelező óraszám meghatározása, az oktató, nevelő munkát segítők bérének rendezése, a minőségi munkáért járó bérpótlék - amelyekben eddig nem sikerült megállapodni a kormánnyal. A sztrájkolók itt is ezért léptek akcióba.

A fehérvári Szivárvány Óvodában Udvardi-Cserna Ibolya, a PSZ Óvoda Tagozatának városi titkára fogadott bennünket. Mint megtudtuk tőle: a székhelyen és a tagintézményben dolgozó 38 fő közül 17-en léptek sztrájkba aznap reggel. A szülőket előre értesítették az akcióról, és kértek nyilatkozatot arról, igénylik-e aznapra gyermeküknek a még elégséges szolgáltatást. Így az intézménybe járó 175 ovis közül végül 18-ra kellett felügyelni, számukra az étkezés is biztosított volt - ahogyan az a sztrájk alatti elégséges szolgáltatásról szóló megállapodásban szerepelt.

A Szivárvány Óvoda sztrájkoló közösségének jó része - hasznosan töltötték az időt. Elöl, jobbról a harmadik Udvardi-Cserna Ibolya (Fotók: Koppán Viktor)

Ibolya elmondta, hogy az akció ideje egységesen 8 óra. Az abban résztvevő kollégák nagyon lelkiismeretesen megjelentek már a munkaidejük kezdetén, de pedagógiai tevékenységet aznap nem végeznek. Helyette személyiségfejlesztő tréninget csinálnak, a szakszervezet tevékenységéről beszélgetnek. A gyermekek felügyeletét a sztrájkból kimaradó óvodapedagógusok látják el. A szülők többsége előzetesen támogatta őket, elfogadók és segítőkészek voltak - tette hozzá Ibolya.

A Kodály általános iskola és gimnáziumban egyetlen felső tagozatos diákra sem kellett felügyelni, az alsósok közül pedig 22 gyermeket vittek aznap iskolába. Tanítás csak a gimnáziumi tagozaton folyt, ott a kollégák nem léptek sztrájkba - tájékoztatott Szekeres Ágnes, a PSZ megyei szervezetének kodályos alapszervezeti titkára, aki hozzátette: az intézmény 62 dolgozójából 15 nem sztrájkolt (például karbantartó, nevelést, oktatást segítő), a 47 pedagógusból pedig 30 csatlakozott az akcióhoz. A 22 alsósra ott is a nem sztrájkoló kollégák felügyeltek. A sztrájkolók 8 órakor összejöttek, tartottak szakszervezeti gyűlést, majd a nap során olyan tevékenységeket végeznek, amelyekre amúgy a kötött munkaidő, az adminisztráció miatt eddig nem jutott idejük.

Tanerő - a fehérvári Kodály iskola sztrájkoló pedagógusainak egy csoportja. Az első sorban balról Szekeres Ágnes PSZ-titkár (Fotók: Koppán Viktor)

A PSZ sztrájkjához a szociális ágazathoz tartozó Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete is csatlakozott. Fehérváron egyetlen önkormányzati intézményben sem fogadták szerdán a kicsiket, mert ezekben elégséges szolgáltatást sem kötelesek biztosítani. A Tóvárosi Bölcsődében a fehérvári alapszervezeti titkár, Kiss Endréné délelőtt elmondta: ők sem dolgoznak, figyelik a híreket, beszélgetnek. Számukra a tarthatatlan bértábla adta a legnagyobb okot sztrájkra, mind a kisgyermeknevelők, mind a technikai dolgozók, élelmezésvezetők tekintetében. A város önkormányzati bölcsődéiben dolgozók 86 százaléka csatlakozott a sztrájkhoz, s ők a Tóvárosiban az akció előtt a szülők részéről is támogatást, elfogadást tapasztaltak, amit meg is köszöntek.

Atrocitás nem volt, szolidaritás igen

A szerda kora délutáni, lényegében összesített adatok szerint Fejér megyében 64  (különböző fenntartású) intézményből 1470 fő csatlakozott a sztrájkhoz - közölte az adatot Jámbor Ferencné megyei PSZ-elnök. Fehérváron 30 intézményből 707 fő sztrájkolt. Az akció rendben zajlott, a résztvevők folyamatosan tájékoztatták egymást és sok kolléga szolidáris volt velük. Jámbor Ferencnéhez nem érkezett bejelentés atrocitásról.

A kormány mindezek előtt béremelést jelentett be kedden. Részletek itt>

 

Előzmények:

Bölcsődékben is sztrájkolnak

Pedagógussztrájk - PSZ: mindenképpen megtartják a szerdára tervezett sztrájkot

Engedetlenségre és sztrájkra készülnek az oktatásban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!