Hírek

2016.05.06. 11:41

Tapintható fehérvári belváros - a látássérülteket segítő alkotást avattak

Székesfehérvár – Új látványossággal, a látássérültek tájékozódását, belvárossal való ismerkedését segítő alkotással gazdagodott a város.

Bokros Judit

Az esélyegyenlőség jegyében avatták föl a Liszt Ferenc utca és a Palotai kapu tér találkozásánál azt a köztéri alkotásnak is beillő, tapintható térképet, amelynek segítségével vakok és gyengénlátók ismerkedhetnek a belvárossal. A péntek délelőtti avatóünnepség dudaszóval kezdődött, majd az alkotást állíttató fehérvári önkormányzat és a Székesfehérvári Első Lions Club képviselői mellett szót kapott az országos szervezet kormányzója is, Spányi Antal megyés püspök pedig megáldotta a tapintható térképet.

Balról, bekötött szemmel István Zsolt, Spányi Antal és Brájer Éva "kitapintják" a fehérvári belvárost Fotó: Molnár Artúr

A város alpolgármestere, Brájer Éva elmondta: a fehérvári klub elnöke, Fehér Jánosné kereste meg az ötlettel, amelyet kezdettől fogva támogatott. Most pedig örül annak, hogy már a látássérültek is megismerhetik a csodás fehérvári belváros fontosabb épületeit. Fehér Jánosnétől megtudtuk, hogy 2014-ben kezdték tervezni az alkotást, amelynek létrejötte az összefogás szép példája.

A Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzója, István Zsolt is kifejezte a térkép megvalósulása okán érzett örömét, majd hozzátette: Sopronban nemrég adtak át hasonló alkotást, Miskolcon pedig a jövőben várható avatás. Az ép emberek számára szép esztétikai élményt adó, a vakoknak és gyengénlátóknak pedig segítő mű alkotói Nagy Edit és Pintér Balázs szobrászművészek. Mint Edittől megtudtuk: a térképen a fehérvári belváros kilenc kiemelt, Braille-írással megjelölt épülete kapott helyet, s a fontosabb utcákat is megnevezték. Így rajta van például a Városháza, a Romkert, a Püspöki Palota, és egy-két szobor is látható, tapintható. A süttői mészkő talapzatú, bronz tetejű alkotás nagyjából fél év alatt készült el a Móri Művészeti Szabadiskolában. A Braille-feliratok műanyagból vannak és cserélhetők. A munkafolyamat kapcsán a művész elmondta, hogy sokat köszönhetnek a már elhunyt Schulz István építész várost felmérő rajzainak, de a levéltárban is kutattak. Mivel egy szobrász a tapintás útján is nagyon sokat érzékel, ezért nem volt szükség arra külön, hogy látássérültek segítsék a munkafolyamatot. Azt viszont ők kérték, hogy az épületek nevei közvetlenül mellettük legyenek kitapogathatók, ne külön felsorolva. Pintér Balázs hozzátette: különleges és nagyon érdekes munkán vannak túl.

Az avató után Brájer Éva, István Zsolt és Spányi Antal bekötött szemmel tapintotta meg az alkotást, példájukat sok érdeklődő követte. A közönség soraiból pedig több dicsérő szót hallhattunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!