Hírek

2017.03.27. 12:30

Társasházak hátralékkezelése - egységes gyakorlatot akarnak

Székesfehérvár - Vajon leléphet a lakás eladója anélkül, hogy kifizette a tartozásait? Szakmai munkacsoport fogalmaz meg ajánlást a témában a bíróknak – erről is szólt a társasházakat érintő konferencia a megyeszékhelyen hétfőn.

S. Töttő Rita

A Kúria elnöke nemrégiben munkabizottságot állított fel, amely az országban folyó, társasházakat érintő ítéletek felülvizsgálatát hivatott felülvizsgálni. A bizottságba különböző szakterületek képviselői kaptak meghívást az ügyvédektől, jogalkotón keresztül a civil szervezeteken át a bírókig. Ebben a munkacsoportban vett részt Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke is, aki hétfőn Székesfehérváron, a VOKE Vörösmarty Művelődési Házban tartott előadást a témában egy társasházakat érintő konferencián. Lapunknak a szakember elárulta: meglepő tapasztalatokat gyűjtöttek össze a témában a bizottság tagjai, ugyanis kiderült, hogy az ország különböző pontjain egészen más alapállásból ítéltek meg megegyezőnek minősíthető peres eljárásokat. A munkabizottság jegyzőkönyve most készül el, mely alapján a későbbiekben meghatározó ügyekben ajánlásokat fogalmazhatnak meg a bírók felé. Ezzel a cél egyértelműen az – szögezte le Bék Ágnes -, hogy egységes gyakorlat valósulhasson meg a jövőben a bírói gyakorlatban a társasházakat érintő ügyekben. Neuralgikus pont a témában egy esetleges ingatlan adás-vétel esetén a hátralékkezelés, mondta példaként az elnök:

Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke Fotó: A szerző

- Az ország egyik felének bírói gyakorlata azt állapította meg kérdéses esetekben, hogy az eladótól követelhető a felhalmozott és ki nem fizetett tartozás. Máshol a vevőre terhelték, sőt, olyan bíróság is akadt, amely szerint egyetemlegesen lehet kérni a tartozás megfizetését. Jogilag mindegyiket sikerült alátámasztani. Végül a munkabizottság ülésén az az álláspont győzött, hogy az eladótól kell követelni a tartozást – árulta el Bék Ágnes, hozzátéve, hogy azért a vevő részéről is él egy olyan kötelezettség, amely szerint ki kell kérnie egy igazolást a közös képviselőtől, hogy van-e tartozás az ingatlanon, avagy sem. – Ezt nem teszik meg a legtöbben, az ügyvédeknek nincs ilyen kötelezettségük és a földhivatal sem vizsgálja. Ugyanakkor egy környezetvédelmi tanúsítvány feltétele a tulajdonjog bejegyzésnek – világít rá a szakember, hozzátéve, hogy a munkacsoport ezért álláspontja kialakítása mellett kezdeményezi azt is, hogy jogszabály-módosítás is történjen, melynek során vagy az ügyvédi, vagy az ingatlan-nyilvántartási törvényben rögzítsék, hogy legyen kötelező kikérni az igazolást.

A konferenciát minden megyeszékhelyen megrendezték, hétfőn Székesfehérváron is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!