Hírek

2015.01.20. 19:25

Tartósan több a halálozás, mint a születés

Hét év alatt egy kisvárosnyi emberrel csökkent a megye népessége. Már többen mennek, mint érkeznek.

Tribolt Lajos

Folyamatosan csökken Fejér megye lakóinak száma. Míg 2008-ban 428572 fő volt, tavaly már csak 419506, azaz hét év alatt 9 ezerrel apadt. A fogyás majdnem egyformán érintette a férfiakat és a nőket, bár az utóbbiaknál valamivel magasabb volt.

A megye legifjabb polgáraival találkoztunk kedden a Szent György kórházban. A gyönyörű ikrek kedden, mögöttük a kislány hétfőn, a kisfiú vasárnap született – több más kisbabával egyetemben. Őket csak a fotó kedvéért tolta ki édesanyjuk mellől az újszülöttes nővér, Kozma Imréné Marika
Fotó: Koppán Viktor

A lélekszám a természetes szaporulattól, illetve fogyástól, valamint a vándorlási különbözettől függ. Nos, Fejér megyében 2012-ben ezer lakosra 8,9 élveszületés és 12,5 halálozás jutott. A konkrét számokat nézve az látszik, hogy a megyében 2008-ig 4 ezer felett volt az élveszületés, míg 2013-ban már csak 3729. A halálozások száma 2003. óta 5 ezer felett van, 2013-ban 5236 volt. Ebből látható, hogy természetes fogyás van a megyében. Ennek mértéke 2008-ban lépte át az 1400-at, 2013-ban 1507 volt.

Talán érdekes lehet, hogy két évvel ezelőtt ezer lakosra 3,8 házasságkötés és 2,2 válás jutott megyénkben. Ez konkrétan 854 házasságfelbontást jelent, míg tíz évvel korábban 1235 volt.

A belföldi vándorlási különbözet 2003-ban 610, három évvel később 838 volt. Ez 2009-2010-ben mínuszba fordult, majd két évig megint többen érkeztek, mint távoztak, ám 2013-ban már megint mínuszba voltunk, 253-mal többen távoztak, mint érkeztek. Járásonként nézve egyedül Enyingen volt pozitív a különbözet, Bicskén nulla, a többi járásban az elvándorlás volt a nagyobb. A településeket vizsgálva azt látjuk, hogy 2000-2012 között a Velencei-tó és Dunaújváros környékén, Gánton, Zámolyon, Csákváron és a Fehérvártól nyugatra lévő településeken volt nagyobb a bevándorlás. Ezek persze nem jelentenek feltétlenül más megyéből érkezést, hiszen tudjuk, hogy például sok dunaújvárosi költözött ki a szomszédos falvakba.

Az ország megyéit vizsgálva kiderül, hogy csak Győr-Moson-Sopron megyében, Budapesten, Pest megyében és Vasban volt több a bevándorló, mint a távozó. A nemzetközi vándorlási különbözetet nézve azt láthatjuk, hogy 2003-ban 754-gyel többen érkeztek külföldről, mint ahányan oda távoztak. A következő években zömében 300-as többletet regisztráltak, ami 2012-ben 544-re változott. 2013-ban viszont már csak 180 fő volt a többlet.

Mindent összevetve 2001-ben 807 fővel lettünk többen, 2010-ben 1296-tal kevesebben, majd 2013-ban 1580 fővel kevesebben. Ez azt jelenti, hogy egy kis falunyi ember tűnt el abban az egyetlen esztendőben.

Ezer okból indulnak útnak

Nikolett például három hónapja döntött úgy, hogy pakol és megy. Mint mondja, alapvetően azért próbál szerencsét idegenben, hogy megtanulja a nyelvet, elhelyezkedjen, de tény, ami tény, a magánéleti problémái is távozásra sarkallták. Az ő választása Ausztriára esett, ami viszonylag népszerű úti cél a kalandvágyó fiatalok és az anyagi biztonságot kereső középkorúak között.

– Az egyetem utolsó évében azon gondolkoztam, vajon mi lesz belőlem, hogyan tovább a diploma után. Egy barátnőm ajánlott egy Dán iskolát, ahol már ő is megfordult. Azóta kiköltöztem és jelenleg itt élek, dolgozom, nyelvet tanulok, idekint találkoztam a párommal, aki dán, és itt tervezzük a közös jövőt – ezt már Sebestyén Krisztina meséli, aki azt is hozzá tette: Magyarországra mindig vissza fog térni, hiszen van egy fantasztikus családja, de saját életemet már itt építgeti.

Kajdi Erika, volt kollégánk tavaly június elején ment ki Angliába, Warringtonba, ahol bentlakásos bébiszitter volt egy indiai orvos házaspárnál. – Azért választottam ezt a munkát és a külföldi életet, mert az angolomat akartam fejleszteni – mondta, s hozzátette: a múlt szombaton átköltözött Londonba, felmondtam a családnál 7 hónap után, mert nem tudtam náluk tovább fejleszteni az angolomat. Jelenleg nem igazán érzem jól magamat a bőrömben, mert nagyon nehéz egyedül egy óriási városban, ahol az ember szerettei és barátai távol vannak. Ha kb. egy hónapon belül nem találok állást, akkor lehet, hogy hazaköltözöm, mert nem akarom az összes spórolt pénzemet elkölteni – említett egy másik szempontot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!