Hírek

2017.05.01. 21:10

Tavaszköszöntő ünnep a régészeti parkban sok játékkal, csatával, színházzal

TÁC-GORSIUM A régészeti parkra ki lehetett volna tenni a "megtelt" táblát. Már a kicsit hűvösebb szombaton is rengeteg volt az érdeklődő, vasárnap pedig végre melegebben kezdett sütni a nap.

Gábor Gina

"Dobjátok a padlóla, de nagyon dulván" - idézte a Monty Python legendás filmjéből, a Brian életéből a kacagtató jelenetet egy kamasz az apjának - amint meglátta a római katonák gyakorlatozását. Úgy látszik, jó nevelést kapott, hiszen ismeri a nagyszerű filmet. Márpedig akkor azt is tudja, hogy mi mindent adtak nekünk a rómaiak...

Flóra istennő bevonulásával kezdődött az ünnep: kíséretében a muzsikusok, a Trigonon Együttes tagjai

Virágzó kultúrájukkal a Florálián, a hagyományos tavaszünnepen is megismerkedhetünk évről évre. Amióta megújult a látogatóközpont, fokról fokra gyarapodik a park újabb látványosságokkal. A tavaszünnep vonzerejének az lehet a titka, hogy a kínálatban a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki talál valamit, ami magával ragadja. Septimius Severus császár 202. évi látogatásának felidézése mindig hasonló, mégis más. "Ave"-kiáltásokkal az idén is vidáman integettünk a császárnak. Persze, nem csak azért, mert a jöttét bekonferáló hírhozók azzal fenyegettek: a rendbontókat az oroszlánok elé vetik...

Valahogy a Florálián mindig feléled a játékos kedvünk, és boldogan válunk egy napra római polgárrá. Én azt szeretem, ahogyan a kicsiket elbűvölik a feladatok. Most is lelkesen rakták ki a freskót a töredékekből, vagy éppen kipróbálták, hogyan dolgozik a régész. Egy-egy homokkal töltött, nagy ládában keresték a jellegzetes ókori tárgyak másolatát, speciális ecsettel tisztították meg a (mű) csontokat - akár a nagyok. A fehérvári múzeumnak egy sikeres pályázat révén sokféle eszköze van: ezek segítségével élménnyé válik az ismeretszerzés. Most is megannyi jó feladatot eszeltek ki.

Septimius Severus 202. évi látogatását minden évben felidézik

A lakomateremben például minden asztalnál mást és mást lehetett kipróbálni. Például azt, hogyan kell viasztáblára stílussal írni. Vagy miként kell alkudni a piacon, hogy a vacsora kellékeit kihozzuk a rendelkezésünkre álló sestetiusokból. Egy újabb asztalnál kipróbálhattuk, ismerjük-e a mitológiai alakokat - de ezúttal mitológiai arcképcsarnok is segített bennünket. Megismerkedtünk azokkal a növényekkel is, amelyeket már a rómaiak is használtak. A kisállatsimogató mellé gladiátorsimogatót is helyeztek, bár az utóbbiban nem éltünk a lehetőséggel - csupán szemrevételeztük a marcona katonát, aki a sisakját tisztította. Persze, római csatajeleneteket is felidéztek, a császár tiszteletére, és szerencsére az idei Florália sem múlhatott el színházi előadás nélkül: Arisztophanész alvilági komédiájának modernizált változatát Matuz János rendezésében mutatták be a görög-római jellegű színháztéren.

Akadt, aki a kézműves foglalkozáson csodaszép virágkoszorút készített: nagyon irigyeltük például a főszervezőt, a Programszervező Kft. munkatársát, Benkő-Igaz Krisztinát, aki pink kabátjához lila virágokból kötött koszorújával divatot teremtett...

A római harcmodort is felidézték Fotók: Molnár Artúr

Nos, bár igen nagy volt a tumultus, és hosszú sorok kígyóztak a pénztárnál - úgy tűnt, érdemes volt kivárni a bejutást a parkba. Az viszont baj, hogy a külhoni látogató kissé tanácstalan: sehol nem láttunk idegen nyelvű feliratot - pedig talán őket is érdemes volna felvilágosítani arról, miért is olyan különleges hely ez a hatalmas régészeti park, Gorsium-Herculia, Fehérvár római kori elődje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!