Hírek

2017.02.17. 20:00

Tavaszváró gallyazás okoz gondot

Székesfehérvár - Gallyaznak a megyeszékhelyen a Városgondnokság munkatársai. A levágott, elöregedett nyesedék a mulcsozás során visszakerül a természet körforgásába.

A megyeszékhely különböző pontjain árválkodó ágkupacokra hívták fel figyelmünket olvasóink. Sőt, még facsonkításról is írtak. Megkerestük a Városgondnokságot, hogy megtudjuk, mi történik, rendkívüli helyzetről van-e szó.

Homoki Lászlót, a szolgáltató kertészét értük utol. Elmondta, hogy nincs szó csonkításról, a szokásos gallyazási munkákat végzik. Kapacitásbeli nehézség okozza, hogy előfordulnak magukra hagyott rakások, ennek oka, hogy két ütemben zajlik a munka. Az ágak metszésének ütemét az egyetlen ágdaráló időben kicsit lemaradva követi, azonban előbb vagy utóbb mindenhova eljutnak, összeszedik a levágott nyesedéket.

Fotó:Bácskai Gergely

Az ifjítási munkák során az öreg ágakat levágják, ezzel a megoldással új hajtásokra sarkallják a fákat, cserjéket, ezzel növelik élettartamukat. Praktikus cél a közutak űrszelvényeinek biztosítása, illetve a gyalogosokat zavaró, túllógó ágak eltüntetése is.

A fákon keletkező friss sebeket festékhez hasonlatos, gyors száradású fasebkezelővel nyugtatják a szakemberek. A sebkenőcs szembeszáll a sérüléseket rontó szándékkal megközelítő kórokozókkal.

A lemetszett fanyesedéket újrahasznosítják; mulcstakaróként borulnak majd a város cserjeágyásaira. Ez nemcsak szép, fontos feladata van a növényzet egészségének megőrzésében is. A mulcstakaró szembeszáll a gyomosodás erőivel, és lebomlása közben újra és újra tápanyagként szolgál a cserjék számára. A megfelelő vízháztartás megőrzésében is kulcsszereplő, hiszen egy nagy zápor esetén beosztóan, módjával adagolja a vizet a bokroknak, erős napsütésben pedig lassítja a csapadék gyors elpárolgását.

A lakótelepek házai előtt viruló kiskertek fáit - ahol virágpalántákat, évelő dísznövényeket, rózsaágyásokat művelnek a lakóközösségek -, a vonatkozó önkormányzati rendelet szerint nem szabad hobbikertészként gallyazni: ezek ápolása is az önkormányzati szervek kötelezettsége. Balesetveszélyes, elszáradt fákról, vagy a közlekedést zavaró ágakról a Városgondnokságot érdemes értesíteni. Minden ilyen esetet megvizsgálnak, és ha indokolt, orvosolják a felmerülő gondokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!