Távcső nem, pokróc viszont szükséges a csillagnézéshez

2017. augusztus 11., 13:25 szerző: Kocsis Noémi
komment
Székesfehérvár - Az augusztus 12-13-i hétvégén nagy valószínűséggel várható meteorfelvillanás az égbolton (természetesen, ha az időjárási viszonyok engedik látni), hívja fel a figyelmet a Székesfehérvári Csillagvizsgáló.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Mint írják, "idén augusztus 12-13. éjszakájára esik a Perseida maximum, de ez nem jelenti, hogy előtte és utána néhány nappal ne lenne sok szép hullócsillag. Tehát érdemes nem csak 12-én este kifeküdni az ég alá, hanem a hét második felétől akár minden este, ha ráérünk.".

A fehérvári csillagda a távcsövet nem tartja az egyéni észlelések szükséges eszközének (mert a meteor útja sokkal nagyobb, mint a távcső látómezeje) , inkább egy hálózsákot és egy pokrócot javasolnak, hogy az ilyenkor még érezhető éjszakai hidegben magunk alá terítve arra heveredhessünk, vagy a zsákba bebújhassunk.

"A fejünk fölé érdemes nézni, a zenit irányba, mert úgy láthatjuk a legtöbbet. Különböző telefonos applikációk megmutatják, hogy "merre vannak a Perseidák", de ez nem azt jelenti, hogy ott fog látszódni az összes meteor. Az a meteorraj radiáns pontját jelöli, ami azt jelenti, hogy ha egy meteor vonalát meghosszabítjuk, akkor olyan mintha abból a pontból jött volna. Aminek a meghosszabbítása nem abból a pontból jön, az nem annak a rajnak a része." - tanácsolja a portál.

Hozzáteszik, hogy az észleléshez a legjobb a város fényeitől távoli helyszínt választani, falusi ismerősöknél például nagyon jó észlelő partit lehet tartani, de akár a város szélén is észlelhetünk meteorfelvillanásokat.

Kocsis Noémi

2017. augusztus 11., 13:25 szerző: Kocsis Noémi

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...