Hírek

2015.11.20. 12:15

Távfűtés: decemberben nem lesz alapdíj a számlákban!

Új távhőrendeletet fogadott el a városi közgyűlés, ez alapján decembertől nem előre, hanem utólag kell fizetni a fűtési alapdíjat. Így decemberben alapdíj nélküli számlákat küld ki a Széphő, januártól újra lesz a számlán alapdíj.

Házi Péter

– Hosszú évek óta az alapdíj a legnagyobb ütközőpont a lakosság és a hőszolgáltatók között, aminek az eltörlése is téma volt a kampányban. Ez ügyben azonban nincs előrelépés, tud-e valamit a dolgok állásáról Fehérvár polgármestere? – tudakolta a közgyűlésben Márton Roland MSZP-s képviselő.

– Tőlem ilyen ígéretet biztosan nem hallott senki! Tudomásom szerint a Nemzeti Közműszolgáltató foglalkozik a díjfizetéssel kapcsolatos változásokkal, bővebbet azonban a megyei jogú városok közgyűlésén tudunk majd meg – válaszolt a felvetésre Cser-Palkovics András polgármester, aki hangsúlyozta, az alapdíj változtatása parlamenti hatáskör., a szolgáltató mindig az érvényes jogszabályok alapján dolgozik.

Az azonban jó hír a távfűtött lakásban élők számára, hogy az új helyi távhőrendelet alapján az alapdíjat – amely a rendelet szerint a távhőszolgáltatás folyamatos rendelkezésre állásáért és a távhőszolgáltatás igénybevételének lehetőségéért fizetendő díj – decembertől nem előre, hanem utólag kell fizetni.

Amit ezzel kapcsolatos kérdésünkre Szauter Ákos, a Széphő vezérigazgatója elmondta, a változás miatt decemberben alapdíj nélküli számlákat küldenek ki a fogyasztóknak, a januári számlákon viszont újra ott lesz az alapdíj tétel, amit az egy hónappal korábbi, decemberi időszakra vonatkozik.

A közgyűléen szó esett arról is, hogy az előzetesen becsülthöz képest szerencsére kisebb a kár a Deák Ferenc Szakképző Iskola leégett tornatermében: két gerenda szorul cserére és a sportpadlót teljes egészében cserélni kell, várhatóan 30 és 50 millió forint közötti összegbe kerül a helyreállítás, amit az önkormányzat megelőlegez és a biztosító rendez majd.

Az önkormányzat a Digi Kft-vel olyan szerződést köt, ami a kábeltévé és az internet piacán is új versenyhelyzetet teremt. A száz kilométernél is hosszabb kábelkiépítési munkálatokat követően ráadásul az önkormányzat ingyen jut optikai kábelhasználat lehetőségéhez. Ez Fehérvár polgármestere szerint abban is sokat segíthet, hogy végre a város külsőbb részein is tudjanak térkamerákat működtetni, aminek a gátja eddig a hálózat hiánya, az adatátvitel problémája volt.

Ezentúl az is szándék, hogy ne csak a belvárosban, h anem a város minél több közterületén lehessen ingyenes szélessávú wifi-kapcsolatot kiépíteni, ez a turisták és a fiatalok számára is fontos lenne.

Márton Roland szerint érdemes lenne akár annak lehetőségét is megvizsgálni, miként tudna az önkormányzat saját kábeltévé vagy internetszolgáltatást létrehozni.

A november 30-i közgyűlésen szóba kerül majd a helyi adórendelet módosítása is. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre, miszerint várható-e valamilyen változás, Fehérvár polgármestere leszögezte, magánszemélynek kommunális vagy telekadót a jövőben sem kell fizetnie Fehérváron. Egyéb vonatkozásban várható némi változás, de egyelőre még csak a javaslatok készülnek. A városvezetés célja, hogy a most kialakuló adórendelethez 2019 végéig ne kelljen hozzányúlni a kiszámíthatóság érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!