Hírek

2017.04.20. 20:49

Aláírásért cserébe meleget - patthelyzetben a didergő lakók

A helyzet, amire azt mondja az ember, na, ilyet még nem hallott. Egy tóvárosi társasházban nem indulhat újra a távfűtés, mert a lakók korábban megszavazták: plusz meleg csak 67 százalékuk beleegyezésével lehet.

Kocsis Noémi

Benett még nincs kétéves. A kisfiút délelőttre az anyukája, Vivien átvitte egy másik tóvárosi épületben lakó barátnőjéhez. Vivienéknél ugyanis harmadik napja 15-18 fok van napközben a Hosszúsétatéri lakásban. Természetesen sok más társasházi lakóhoz hasonlóan igényelték a fűtés-visszakapcsolást, az épületben mégis hideg van.

Az történt, hogy bár a környék több társasházához hasonlóan az itt élők közül is többen kérték az illetékest, kapcsoltassa vissza a múlt hét végén a szezon lejártával kikapcsolt fűtést, ebben az épületben ezt csak akkor kezdeményezheti a lakóközösség megbízott elnöke, ha bírja a lakók minimum 67 százalékának beleegyezését. Azonban hiába járt lakásról-lakásra másfél hete a visszakapcsolásról szóló kérdőív, csak nem jött össze ennyi igenlő szavazat. A fázósabbak pórul jártak, köztük Vivienék is, ráadásul eléggé patthelyzetnek tűnik a mostani, mivel ennyi támogató aláírást nehéz összeszedni úgy, hogy az emberek zöme napközben munka miatt nem is tartózkodik a házban.

A kisgyermekek és kisgyermekesek jártak rosszul, hidegek a radiátorok
Fotó: Molnár Artúr

A kisgyermekes család bérlőként él az ingatlanban, korábban nem tudtak arról, hogy csak ilyen körülményesen juthat plusz meleghez a lakóközösség. Telefonáltak a Széphőhöz, ahol azt a felvilágosítást kapták, amíg nem érkezik meg az a bizonyos elnöki telefon arról, hogy a lakók 67 százaléka zöld utat adott, addig a szolgáltató sem tehet semmit.

Mint néhány napja lapunk is megírta, a távfűtéses lakások 85 százalékában kérték az elmúlt napokban az utófűtést, a szolgáltató mindenhol teljesítette is a kérést. A Széphő Zrt. illetékese elmondta, csak műszaki hiba akadályozhatná a folyamatot, de ilyet feléjük nem jeleztek a társasházakból.

A társasház ezt a belső szabályozást még 2013-ban hozta, Szabó Ernő képviselő szerint azért,  mert korábban éppen abból volt vita, hogy egyesek mások kontójára akarnak melegedni.

– Az elő- és utófűtés a lakók zsebére megy, az emiatt felmerült problémák miatt döntött úgy a lakóközösség, hogy megalkot egy belső fűtési szabályozást a társasházban. Volt, hogy figyeltem az időjárási előrejelzéseket és megrendeltem az utófűtést, erre jött néhány lakó, hogy én ne szórakozzak az ő pénztárcájuk terhére. Ez egy önvédő szabályozás, lehet, hogy nem annyira jó, de még így van a legkevesebb probléma. Aki össze tudja szedni a 67 százaléknyi beleegyezést, annál semmi akadálya a fűtés újbóli bekapcsoltatásának. Ma is itt volt egy másik épületből a megbízott, kezdetben alig volt igen szavazatuk, aztán körbejártak még egyszer az aláírásokért és ma ide tettek 80 százaléknyi beleegyező szignót.

A képviselőhöz tartozó épületek közül mostanra 19-nél meg tudták szerezni a fázósak a szavazattöbbséget, így ők melegedhetnek. A többi három épületben azonban egyelőre hűvösek a lakások. És feltételezhetően a hangulat is, hiszen akik kategorikusan nemet mondanak a plusz fűtésre, óhatatlanul szembekerülnek a vacogókkal. Utóbbiak között inkább kisgyermekes családokat találunk, míg a nem fázósak zömében egyedülállók, vagy idősek, akik inkább spórolnának a költségekkel. Ami a fázósaknál most igencsak megnövekszik majd, mert távfűtés híján elektromos, vagy olajradiátorokkal próbálnak melegebbet csinálni a lakásokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!